Zelenszkij tanácsadója nem érti, az EU-tag Magyarország miért tekinget Oroszország felé

külföld
2022 október 10., 05:46
comments 17

"Magyarország szerintem úgy véli, hogy mindig a nagy birodalmak érdekeihez kell igazodni - mondta a Telexnek adott interjújában Mihajlo Podoljak, az elnök, Volodomir Zelenszkij tanácsadója Kijevben. - Nem egészen értem, hogy ha egy országnak a 21. században megvan a lehetősége, hogy egy olyan társadalmi, politikai értelemben is perspektivikus szövetségbe integrálódhat, mint az Európai Unió, akkor miért tekinget egyfolytában Oroszország felé."

Mihajlo Podoljak, az elnök tanácsadója
photo_camera Mihajlo Podoljak, az elnök tanácsadója Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Az interjúban többször is szóba került Magyarország.

  • Meglepi, hogy vannak olyan európia partnerei Oroszországnak, akik nem értik, milyen is ez a háború.
  • Kizártnak tartja, hogy Putyin az Orbánnal folytatott február 1-jei találkozón elárulta volna, hogy háborúra készül Ukrajna ellen.
  • Összeesküvés-elméletnek tartja azt is, hogy Magyarország területszerzést remél a háborútól.
  • Egy sor vitás kérdés van Ukrajna és Magyarország között (pl. nyelvtörvény, oktatási törvény), de a háború után, amikor "Oroszország elveszíti informális vétójogát arra, hogy más országok döntéseibe beleszóljon", ezeket rendezni tudják.
  • Magyarország - helyesen - megszavazta az EU nyolcadik szankciós csomagját, és lassan, fokozatosan távolodik Oroszországtól.
  • A háború elején Magyarországtól határozottabb fellépést, ha nem is fegyvereket, vártak, egyelőre azonban rövidlátó politikát látnak.

Zelenszkij tanácsadója nem tart attól, hogy Putyin beveti az atomfegyvert, furcsállja, hogy két, Ukrajnára támadt ország polgárai kaptak Nobel-békedíjat, Oroszország pedig egy agyaglábakon álló kolosszus, ami képes ledőlni, de ezt a világ még nem ismerte fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.