Hadházy Ákos azt állítja, hogy Marosi Beatrix tankerületi vezető plagizálta a diplomamunkáját

oktatás
2022 október 11., 07:41
comments 72

„Az öt tanárt kirúgó Marosi Beatrix tankerületi vezető diplomamunkájának jelentős része rossz plágium, a copy-paste módszerrel szabálytalanul bemásolt szövegrészekből áll” - írja Hadházy Ákos Facebookon. A független országgyűlési képviselő korábban már közzétette, hogy Marosi erkölcs és etika szakon végzett, diplomamunkájának témája pedig a „pedagógusok véleménye a halálbüntetésről” volt.

Hadházy aztán leellenőriztette a teljes szöveget egy meg nem nevezett hozzáértővel, aki azt írta neki a szakdolgozatról:

„A diplomamunka legalább 36 százaléka más forrásokból szó szerint átemelt, ennek megfelelő jelölése nélkül. Nagy valószínűséggel ennél nagyobb arányban tartalmaz plagizált részleteket, azonban több esetben a megadott forrás nem volt megtalálható vagy pedig a diplomamunka megjelenése óta megváltozott.”

A szövegben előfordulnak „szó szerint átemelt részek”, idézőjel használata és forrásmegjelölés nélkül, idézőjel nélkül és helytelen/hiányos forrásmegjelöléssel, illetve idézőjel használata nélkül, forrásmegjelöléssel - bár minden szó szerinti idézetnél kötelező idézőjelet tenni és megjelölni a pontos forrást.

A kép illusztráció.
photo_camera A kép illusztráció. Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

Hadházy szakértője emellett hiányos ábrákról, komolytalan forrásokról (Wikipédia), rossz linkekről, trehány irodalomjegyzékről is beszámolt. „A szerző nemtörődömségét mutatja, hogy a mások munkájából kimásolt mondatoknak a végén többször lemaradt a mondat végi írásjel, jelezve, hogy azokat kapkodva másolta és „saját” munkáját el sem olvasta annak elkészülte után.” A szakértő szerint, mivel volt néhány helyes forrásmegjelölés is, Marosi „tisztában volt a helyes idézés szabályaival. Következtetésképp, azokon a helyeken, ahol plagizált, azt szándékosan, annak tudtában követte el, hogy tisztában volt tettének helytelenségével, ami további súlyosbító tényező.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.