Novák Katalin is aláírta a nyilatkozatot arról, hogy háborús bűncselekmény az ukrán városok bombázása

háború
2022 október 11., 12:44
comments 8

Kedden megjelent egy nyilatkozat Novák Katalin oldalán, amiben a köztársasági elnök a Bukaresti Kilencek államfőivel, valamint Észak-Macedónia és Montenegró elnökeivel közösen elítélte a Kijevet ért orosz bombázásokat:

Elítélik a Bukaresti Kilencek államfői ukrán városok tömeges orosz bombázását, amelyet a nemzetközi jog értelmében háborús bűncselekménynek tekintenek.”

Hétfő reggel Kijevet és számos másik ukrán várost lőttek az oroszok a Krím-félszigetnél levő kercsi híd felrobbantására adott válaszul. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a csapások elsődleges célpontja az ország energia-infrastruktúrája, másodlagos célja pedig emberéletek kioltása volt. A kedd reggeli összesítés szerint a támadásokban 19 ember halt meg.

photo_camera Fotó: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

A közös nyilatkozatban a bolgár, a cseh, az észt, a magyar, a lett, a litván, a lengyel, a román és a szlovák, az észak-macedóniai és a montenegrói elnök azt írta: „Emlékeztetünk, hogy a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények soha nem évülnek el. Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai bűncselekmények felelőseit.”

A Bukaresti Kilencek tagállamainak elnökei elfogadhatatlannak nevezik, hogy Oroszország képviselői atomfegyverek bevetésével fenyegetőznek. „Ezzel összefüggésben megerősítjük eltökéltségünket, hogy országainkat és szövetségeseinket megvédjük.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.