Kiterjedt orosz támadás Ukrajna ellen, újra lövik Kijevet is

háború
2022 október 10., 06:01
comments 64
  • Kijevet és számos másik ukrán várost lőttek az oroszok hétfőn reggel.
  • Olyan területeket is tűz alá vettek, ahol legfeljebb a háború első szakaszában dúltak harcok.
  • A Krím-félszigetnél levő kercsi híd felrobbantására reagálhattak ezzel, amit még nem ismertek el az ukránok.

Több hónapnyi szünet után hétfő reggel, helyi idő szerint 8 óra körül robbanások történtek Kijev belvárosában, írja a BBC, amiket később újabbak követtek. A Guardian legalább négy rakétatámadásról ír.

link Forrás

Az egyik első robbanást a BBC élő bejelentkezése közben is hallani lehetett:

link Forrás
photo_camera Kráter a játszótér mellett Fotó: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke videót is megosztott a kijevi állapotokról. Arra kérte az embereket, ne hagyják el az óvóhelyeket.

link Forrás

Az alábbi videón pedig az látszik, hogy egy néhány éve átadott gyalogoshidat is elpusztítottak az ukrán fővárosban.

link Forrás

Romokban a belvárosban található Sevcsenko park is:

link Forrás

Nemcsak Kijevet lövik

Más ukrán városokból is támadásokról érkeznek hírek. Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok szerint az oroszok 75 rakétát lőttek ki hétfő reggel Ukrajnára, amelyek közül 41-et megsemmisített a légvédelmi rendszer.

Zaporizzsjában összeomlott egy több emeletes lakóház, és éjszaka Dnyipropetrovszkot is lőtték a helyi vezetés beszámolója alapján. Rakétatűz alá vették az Ukrajna déli részén található Mikolajivot is.

Az ukrán Unian hírügynökség szerint két rakéta találta el Zsitomir városát is Kijev közelében, de az ország nyugati részén, Ternopilban, Hmelmickijben és Lvivben is voltak robbanások. Utóbbi polgármestere közölte, a város egy része áram és melegvíz nélkül maradt.

A BBC a legkiterjedtebb orosz támadásról ír a háború kezdete óta.

Válasz lehetett a kercsi hídra

Mindez két nappal azután történik, hogy felrobbantották az Oroszország számára kulcsfontosságú kercsi hidat. Ukrajna hivatalosan még nem vállalta a felelősséget a támadásért, bár a New York Times meg nem nevezett ukrán forrásaira hivatkozva azt állította, hogy azt az ukrán titkosszolgálat hajtotta végre teherautóba rejtett bombával. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén az ukránokat vádolta, és terrortámadásnak nevezte az akciót.

Szintén két napja nevezték ki az ukrajnai háborúban részt vevő orosz erők új parancsnokának a hírhedten kegyetlen Szergej Szurovikin tábornokot, akinek Szíriában a kegyetlen szőnyegbombázások is az eszköztárához tartoztak.

Címlapkép: Lángoló autók a kijevi támadás után. VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.