Halálra ítéltek három férfit Szaúd-Arábiában, mert az új sci-fi város útjában álltak

külföld
2022 október 12., 12:59
comments 10

Halálra ítéltek három őslakost Szaúd-Arábiában, amiért nem voltak hajlandóak elköltözni arról a területről, ahová Mohamed bin Szalmán koronaherceg a sci-fi városát, a NEOM-ot tervezte. Ez egy 170 kilométer hosszú, egyenes vonal alakú várost lenne a sivatag közepén, és a forróság ellenére 2029-ben már itt rendeznék az Ázsiai Téli Játékokat.

A NEOM látványterve
photo_camera A NEOM látványterve Fotó: -/AFP

A howeitat törzs három tagját október másodikán ítélték halára. A férfiakat először 2020-ban vették őrizetbe, amikor tiltakozni kezdtek az ellen, hogy kitelepítik őket a szülőföldjükről, hogy nekiláthassanak az 500 milliárd dolláros megaprojektnek. A testvérüket 2020 áprilisában le is lőtték a szaúdi különleges erők fegyveresei, miután terrorista államnak nevezte Szaúd-Arábiát az utolsó posztjában. A haláláról a hatóságok annyit közöltek, hogy ártalmatlanítaniuk kellett a 43 éves férfit, miután elbarikádozta magát a házában és Molotov-koktélokat dobott rájuk. Ezzel szemben a szemtanúk kivégzésről számoltak be. A szaúdi vezetés további információk közlése nélkül zárta le az ügyet, a törzs tagjainak pedig pénzt ajánlottak, hogy ítéljék el a tiltakozó férfi akcióját.

Az ALQST nevű jogvédő szervezet jelentése szerint a három halálra ítélt férfin kívül további törzstagokat ítélt 50 év börtönre a Különleges Büntető Bíróság, ami egyébként a terrorizmussal kapcsolatos ügyeket kellene tárgyalnia, de leginkább az emberi jogi aktivisták és az ellenzékiekkel szemben vetik be. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.