Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése terrorista rezsimnek minősítette Oroszországot

háború
2022 október 13., 15:51
comments 9

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a szerdai vitát követően egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, mellyel az Orosz Föderációt terrorista rezsimnek nyilvánítja. Az Ukrinform tudósítója szerint a PACE 100 képviselőjéből 99 szavazott a dokumentum mellett, egy tartózkodott.

PACE ülés Strasbourgban.
photo_camera PACE ülés Strasbourgban. Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

A Közgyűlés megszavazta továbbá, hogy gyorsítsák fel annak a különleges nemzetközi törvényszéknek a létrehozását, mely az Ukrajna elleni agressziót üldözné, és hogy hozzanak létre egy átfogó nemzetközi kártérítési mechanizmust, egy nemzetközi kárnyilvántartást is beleértve. A közgyűlés emellett támogatta az arról szóló módosító indítványt, hogy Ukrajna kapja meg a szükséges légvédelmi rendszereket.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió eszkalálódására tekintettel a Közgyűlés a mai határozatban frissítette az ajánlásait, és felszólította az Európa Tanács tagállamait többek közt a következőkre:

  • ismételten erősítsék meg Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának megingathatatlan támogatását nemzetközileg elismert határain belül;
  • egyértelműen ítéljék el az ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókban 2022. szeptember 23-27. között tartott úgynevezett népszavazásokat, és tartózkodjanak azok bármilyen hatásának elismerésétől;
  • ítéljék el az Orosz Föderáció Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régióinak annektálási kísérletét mint a nemzetközi jog megsértését és a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető súlyos veszélyt, és tartózkodjanak annak bármilyen hatásának elismerésétől;
  • határozottan és egységesen gyakoroljanak maximális nyomást az Orosz Föderációra, hogy haladéktalanul hagyjon fel az agresszióval;
  • anyagilag támogassák Ukrajna újjáépítését;
  • a terrorizmust elősegítő csoportként kezeljék azokat az orosz politikai pártokat, amelyek korábban Ukrajna és más országok szuverenitását és területi integritását sértő, jogellenes döntéseket szavaztak meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.