Turultalanítják a munkácsi várat, ukrán címer kerül a helyére

külföld
2022 október 13., 15:09

A munkácsi városi tanács úgy döntött, elviszik a turulszobrot a várból, és a helyére Ukrajna címere, egy háromágú szigony kerül. A határozat értelmében utasították a Munkácsi Történeti Múzeumot, hogy távolítsák el a szobrot a helyéről. A vár vezetősége korábban pályázatot hirdetett az ukrán címer terveire és megvalósítására.

A turul helyén szigony lesz.
photo_camera A turul helyén szigony lesz. Fotó: Youtube / Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület

Az eredeti, bronzból készült turulszobrot a honfoglalás ezeréves évfordulójára állították. 1924-ben a Kárpátalját akkor uraló csehszlovák hatóságok eltávolították, majd 1945-ben a Vörös Hadsereg beolvasztotta. A szobrot 2008-ban állították vissza. (Mukachevo.net)

Frissítés 18:35

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség „megdöbbenéssel értesült” a határozatról - írja a Kárpátalja. „A döntés azért is furcsa, mert a város egyik jelképének számító turulszobor Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében” - közölte a KMKSZ elnöksége.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.