Menekültek bántalmazásával vádolja Lettországot az Amnesty International

külföld
2022 október 13., 13:38
comments 7

Az Amnesty International szerint Lettország jogsértést követ el és embertelenül bánik a Fehéroroszországból érkező menekültekkel, amikor erőszakkal visszafordítja őket a határon. A jogvédő szervezet állítja, néhány menekültet kínzásnak és bántalmazásnak is alávetettek - írja a BBC.

A lett kormány tagadja, hogy a határőrök „indokolatlan erőszakot” alkalmaztak volna a menekültekkel szemben, szerintük az csupán az illegális határátlépésekre adott válasz volt. Lettországban rendkívüli állapot van érvényben azóta, hogy jelentősen megugrott a határátlépési kísérletek száma a fehérorosz határon.

Ennek értelmében akkor is visszafordíthatják a menekülteket, ha az uniós jogszabályokba ütközik.

A Magyar Helsinki Bizottság évek óta képvisel olyan menekülteket, akiket visszakényszerített a határrendészet a szerb–magyar határon. A strasbourgi bíróság legutóbb szeptemberben mondta ki, hogy a visszakényszerítés jogellenes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt