Új elnököt választottak Irakban

külföld
2022 október 13., 18:41

Az iraki parlament a 78 éves Abdul Latif Rashid személyében új elnököt választott az ország élére Barhám Száleh helyett. Rashid 160 szavazatot kapott, míg Saleh csak 99-et. Már februárban és márciusban is megpróbáltak új államfőt választani Irakban, de akkor nem volt meg a határozathozatalhoz szükséges kétharmados küszöb. Mialatt a törvényhozók szerdán az elnökválasztásra, rakétatámadás érte a zöld zónát, ahol a parlament is található. Legalább tíz ember megsebesült, egy részük a védelmi erők tagja vagy biztonsági őr, más részük civil volt.

Abdul Latif Rashid.
photo_camera Abdul Latif Rashid. Fotó: -/AFP

A tavalyi országgyűlési választások óta politikai válság van az országban, a pártok nem tudtak koalíciót létrehozni, így kormányt alakítani sem. Az új elnöktől elsőként azt várják, hogy miniszterelnök-jelöltet nevezzen ki a jelenlegi ügyvezető miniszterelnök, Musztafa al-Kadhemi helyére, és megpróbáljon új kormányt alakítani.

A miniszterelnöki poszt egyik esélyes jelöltje az 52 éves Mohammed Shia al-Szudáni, aki az Irán-barát, korábbi félkatonai csoportokat tömörítő Koordinációs Keret síita muszlim tömbjének tagja. Amikor júliusban először merült fel Szudáni neve, síita riválisának támogatói tüntetni kezdtek: a populista és klerikális Muktada asz-Szadr hívei áttörték a zöld zónát és megrohamozták a parlamentet. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.