Új rekord: közel 300 ezer fentanil tablettát foglaltak le egy New York-i lakásban

drog
2022 október 13., 08:08

Körülbelül 300 ezer szivárványszínű fentanil tablettát, és több mint 22 kilónyi por alakú kábítószert találtak egy bronxi lakásban, közölte a New York-i Kábítószerügyi Speciális Ügyészség. A kábítószerek piaci értéke mintegy 9 millió dollár. Ez az eddigi legnagyobb lefoglalás New York történetében. A korábbi rekord eltörpül ehhez képest, szeptemberben 15 ezer tablettát találtak egy nő lakásán.

„Több százezer halálos tabletta várta egy bronxi lakásban, hogy az utcákra kerüljön. A mai világban a túladagolás lehetősége veszélyesen magas” - mondta az akcióban részt vevő ügynök, Frank Tarentino. „Ezekben a hamis tablettákban nincs minőségellenőrzés, és mindössze két milligramm fentanil kell ahhoz, hogy halálos legyen.”

A fentanil erősen addiktív, szintetikus opioid. Akár ötvenszer erősebb is lehet a heroinnál, és százszor erősebb a morfinnál - közölte az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ.

Bár az elmúlt hónapokban némileg csökkent a kábítószer-túladagolás okozta halálesetek száma, a számok továbbra is magasak. A 2022 májusával végződő 12 hónapos időszakban mintegy 108 ezer ember halt meg túladagolásban. Ezek több mint kétharmadában szintetikus opioidok, köztük a fentanil, közel egyharmadában pedig pszichostimulánsok játszottak szerepet. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.