A gyógypedagógusok is sztrájkolnának, csak épp nem tudnak

oktatás
2022 október 14., 13:47

44 gyógypedagógus, konduktor és fejlesztő pedagógus nyílt levélben tiltakozik, amiért egyáltalán nem sztrájkolhatnak az ép gyerekek tanáraival együtt. A dokumentumban fővárosi és Budapest környéki intézmények dolgozói érthetetlennek, alapjogsértőnek és megalázónak nevezik a szabályozást, ami a gyógypedagógusok esetében egyáltalán nem teszi lehetővé a munkabeszüntetést.

link Forrás

A tébolyító szabályozásról Szász Zsófi kollégám márciusban írt részletesen: a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok csak úgy sztrájkolhatnak, ha közben minden feladatot egészen pontosan ugyanúgy elvégeznek, mintha dolgoznának, és még egymást sem helyettesíthetik. Ha nagyon akarnak, a felkészülési idejükben "sztrájkolhatnak", de mivel az érzékelhetetlen munkabeszüntetés alkalmatlan a figyelemfelkeltésre és a munkavállalói érdekérvényesítésre, valójában nem is tekinthető sztrájknak. Vagyis a gyógypedagógusoktól teljesen megvonták a sztrájkolás jogát.

A problémáik, az alacsony jövedelmük, a társadalmi megbecsülés hiánya, a mostoha munkakörülményeik hasonlóak a többi tanáréhoz, ám mivel sokan közülük több intézményben, széttagolva dolgoznak, az ő akcióik eleve kevésbé vannak szem előtt.

Tiltakozunk az igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozás és hatósági gyakorlat ellen, mely sztrájk esetén helyettesítést nem engedélyez, és a gyermekekkel töltött munkaidőnk 100%-át le kell dolgoznunk. Sztrájkjogunkat csak az adminisztráció, órákra való felkészülés, továbbképzések, szülőkkel/pedagógusokkal történő konzultációk stb. időkeretében gyakorolhatjuk. Így a sztrájk nyomásgyakorló funkcióját veszti, azaz saját szociális és gazdasági érdekeinket nem védhetjük meg. Olyan törvényt kellene követnünk, mely alapjogunktól fosztott meg. A polgári engedetlenség “nem jogkövető magatartás” és a hivatalos statisztikákban sincs benne, de látható/érezhető. Minden egyéb, formálisan jogszerű tiltakozó eszközzel is (láthatatlan sztrájk, szakszervezeti tárgyalások) próbálkozunk, melyek - úgy tűnik- nem vezetnek eredményre.

Aláírók:

  • Közép-Budai Tankerület (Fekete István EGYMI): Ábrahámné Szőcsik Krisztina, Furka Krisztina, Groszmann Krisztina, Kazatsay Eszter, Kauth Andrásné, Kollár-Bagdi Johanna, Kovács Hedvig, Krizsán Sára, Ladocsi Erika, Mallinger Ágnes, Markóczy Eszter, Mednyánszky Kata, Papp-Medó Dóra, Rédai Tünde, Sashegyi Dóra, Stocker Andrea, Szöllősi Kata, Weisz-Kiss Dóra, Zwickl Annamária
  • Dél-Budai Tankerület (Montágh Imre EGYMI): Walter Luca, (Kozmutza F. EGYMI): Szabó Anna
  • Észak-Budapesti Tankerület: Óbudai Nagy László Ált. Iskola Pfiszter Zita, Varga-Kézdy Eszter
  • Belső-Pesti Tankerület: Dió Általános Iskola és EGYMI: Bándy Beáta, Freund Zsuzsa, Haragos-Juharosi Laura, Jankóné Szeredás Krisztina, Krafcsik Erika, Veres Teodóra, Vikár Hedvig
  • Észak-Pesti Tankerület (Göllesz V. EGYMI): Kissné Marx Bea
  • Artista- és Előadó-művészeti Akadémia oktOpus Multimédia TI: Kruller Dalma
  • Közép-Pesti Tankerület (Zuglói Benedek E. EGYMI): Ruszina Andrea, (Gyengénlátók ÁIt. Iskolája EGYMI): Szabóné Hegyi Andrea, Zumi Patrícia, Nagy Réka
  • Dél-Pesti Tankerület (Mészáros Jenő EGYMI): Dallos Dóra, Gergelyfi Izabella, Muth Erzsébet, Oláh Ágnes, Plop Andrea, Szentes Réka, Szilák Edit, Valkóné Szekrényes Katalin
  • Érdi Tankerület (Érdi Móra F. EGYMI): Máramarosi-Pallós Rita
  • PMPSZ Gödöllői Tagintézménye: Morvai- Rákosi Rózsa, Dobrocsi Laura, Zsótér Adrienn, Szabóné Vinczler Tímea

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.