Beidézte Trumpot a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság

külföld
2022 október 14., 05:24
comments 5

Donald Trumpot is beidézi a Capitoliumnál történt 2021-es zavargásokat vizsgáló képviselőházi bizottság. Az idézést várhatóan a következő napokban adják ki. Tavaly január 6-án az Egyesült Államok törvényhozásának épületébe, a Capitoliumba feldühödött tüntetők törtek be, miután meghallgatták Donald Trump beszédét, amiben többek között azt mondta, hogy sosem fogja elismerni a vereséget. Arra buzdította az embereket, hogy menjenek a Capitolium épületéhez. A trumpisták éppen akkor ostromolták meg a Capitolium épületét, amikor ott a törvényhozás két háza közös ülésén készült hitelesíteni az elnökválasztás eredményét. Az ostrommal komoly károkat okoztak, a zavargások során öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr.

photo_camera Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

Az elmúlt egy évben a bizottság több mint ezer szemtanút hallgatott meg, köztük Trump gyermekeit, vezető tanácsadóit, valamint vezető katonai és rendőri tisztviselőket. A csütörtöki meghallgatáson a bizottság eddig nem látott felvételeket mutatott be arról, hogyan evakuálták a kongresszust, miközben a trumpisták betörtek az épületbe.

A bizottság demokrata párti elnöke Trump meghallgatásáról azt mondta, hogy ez az amerikai emberek felé elszámoltathatóság kérdése. Bennie Thompson szerint Trumpnak válaszolnia kell azoknak a millióknak, akiknek a szavazatát megpróbálta kidobni annak érdekében, hogy hatalmon maradhasson. A testület republikánus társelnöke, Liz Cheney is azt mondta, hogy a bizottság kötelessége, hogy válaszokat követeljen attól az embertől, aki ezt az egészet mozgásba hozta. A 9 tagú testület 7 demokrata párti és 2 republikánus párti tagból áll. A republikánus tagok Donald Trump párton belüli éles bírálói.

A tavaly január 6-i capitoliumi zavargásokat vizsgáló kongresszusi bizottságnak ez volt a tizedik és valószínűleg az utolsó ülése a novemberi félidős törvényhozási választások előtt. A tervek szerint csak új bizonyítékokat tekintettek volna át, és összegző jelentést terveztek kiadni, ugyanakkor az eredeti napirenden nem szerepelt tanúk beidézéséről szóló voksolás.

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

Donald Trump a bizottságot egy „félrevezető, színlelt és pártos” testületnek nevezte, a tevékenységét pedig boszorkányüldözésnek, amiben két olyan republikánus vesz részt, akiket szerinte kidobtak a pártból. Az nem derült ki az interjúból, hogy a volt elnök hajlandó-e válaszolni a testület kérdéseire.

A republikánusok közölték, hogy saját jelentést tesznek közzé még idén a vizsgálódásaik alapján, amiben arra is választ keresnek, hogy a hatóságok és a hírszerzés milyen hibái vezethettek a 2021. január 6-i történésekhez. Azzal érvelnek, hogy a képviselőház demokrata párti elnökének, Nancy Pelosinak elegendő információ volt a birtokában arról, hogy a tüntetések feszültté válhatnak, mégsem intézkedett a Capitolium védelmének megerősítéséről.

A zavargások előtt Donald Trump hívására több tízezer támogatója gyűlt össze Washington belvárosában, hogy tiltakozzanak a szerintük meghamisított elnökválasztás eredménye ellen. A tüntetők egy nagyobb, radikális csoportja a nagygyűlés után vonult a Capitoliumhoz, ahol az események erőszakba torkolltak. A Trump kabinetfőnöke mellett dolgozó Cassidy Hutchinson eskü alatt vallotta, hogy az elnök és stábja számolt azzal, hogy a tüntetés erőszakba torkollik.

A zavargásokban részt vevők közül majdnem 800 ember ellen emeltek vádat a hatóságok, és többeket letartóztattak. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.