Betiltották Jamaicában a drogokról szóló zenéket

ZENE
2022 október 14., 9:14
comments 3

A jamaicai médiahatóság betiltotta azokat a zenei és tévés műsorokat, amik szerintük dicsőítik vagy népszerűsítik a bűnözést, az erőszakot, a droghasználatot, a csalást és a fegyvereket. A kormány szerint a tilalom célja, hogy visszaszorítsa azokat az anyagokat, amik „azt a téves benyomást kelthetik, hogy a bűnözés a jamaicai kultúra és társadalom elfogadott jellemzője”.

A médiahatóság irányelve szerint a csatornáknak kerülniük kell az olyan szlenget, aminek bármi köze van a pénzszerzéshez, az átutalásokhoz vagy a tékozló életmódhoz.

Ugyanakkor a jamaicai művészek bírálták az intézkedést, mert szerintük a tilalom a fegyveres erőszak által érintett csoportokat kizárja a párbeszédből, és kevéssé fogja megállítani a bűnözést. „A művészet az életet másolja, és a zene abból indul ki, ami a Jamaicában történik. De mivel ez nem illik bele abba az erkölcsi mintába, amit ők szeretnének, megpróbálják akadályozni” - mondta Stephen McGregor, Grammy-díjas zenei producer és énekes. A tiltás ellenzői közül többen megjegyezték, hogy ennek semmilyen gyakorlati hatása sem lesz, hiszen a fiatalok már rég a Spotify-on vagy a YouTube-on hallgatnak zenét.

A tilalomra azután került sor, hogy a karibi ország évek óta küzd a fegyveres erőszak megfékezéséért, ami miatt tavaly Jamaicában volt a legmagasabb a gyilkossági ráta Latin-Amerikában és a Karib-térségben az Insight Crime kutatóközpont szerint. (ABCNews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt