Negyven év börtönt kapott a Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával vádolt testvérpár

bűnügy
2022 október 14., 18:57

Negyven év börtönbüntetésre ítélték a Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő meggyilkolásával vádolt két testvért, Alfred és George Degiorgiót pénteken Vallettában.

A testvérek a per elején még ártatlannak vallották magukat. Hosszabb tárgyalási szünet után azonban védőik közölték, hogy beismerik bűnösségüket, ha enyhébb büntetést kapnak. Az 59 éves George Degiorgio és az 57 éves Alfred Degiorgio szándékos emberölésben, robbanószer használatában és további négy vádpontban vallotta magát bűnösnek.

Virágok és mécsesek Daphne Caruana Galizia fényképével, a robbantásos merénylet után három nappal Vallettában.
photo_camera Virágok és mécsesek Daphne Caruana Galizia fényképével, a robbantásos merénylet után három nappal Vallettában. Fotó: Matthew Mirabelli / AFP

Az ügyészség szerint a Degiorgio testvérek és bűntársuk, Vincent Muscat áldozatuk kocsijában helyezte el a robbanószerkezetet. George Degiorgio hozta működésbe egy jachtról, miközben Alfred Degiorgio és Muscat az újságírónőt figyelték. Muscat már tavaly bűnösnek vallotta magát, és beleegyezett, hogy terhelő vallomást tesz Degiorgióék és mások ellen. Ő 15 évet kapott.

A koronatanú, Melvin Theuma taxisofőr már korábban beismerte - elnöki kegyelemért cserében -, hogy pénzt adott át Yorgen Fenech milliárdos üzletembertől Muscatnak, valamint George és Alfred Degiorgiónak a gyilkosság végrehajtására.

Így már négyen vannak, akik elismerték, hogy közük volt a gyilkossághoz. Az ötödik gyanúsított, Fenech még börtönben vár a tárgyalására. A gyilkosság megrendelésével vádolt üzletember továbbra is tagadja bűnösségét.

Emberek egy Daphne Caruana Galiziára emlékező mise után.
photo_camera Emberek egy Daphne Caruana Galiziára emlékező mise után. Fotó: MATTHEW MIRABELLI/AFP

A 2017 decemberében őrizetbe vett testvérek tavaly szintén elnöki kegyelemért folyamodtak. Akkor azt állították, hogy olyan bizonyítékaik vannak, amik magas rangú politikusokat hoznak kapcsolatba Galizia meggyilkolásával és más bűncselekményekkel is. Kérelmüket azonban időközben elutasították.

A máltai hatalom legfelsőbb köreinek korrupciós ügyeit vizsgáló újságírót 2017 októberében, otthona közvetlen közelében robbantották fel az autójában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.