Szijjártó bekérette az ukrán ügyvivőt a munkácsi várról eltávolított turul miatt

POLITIKA
2022 október 14., 14:24
comments 21

Bekérette péntek délutánra a budapesti ukrán ügyvivőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium a kárpátaljai Munkácson eltávolított turul szobor ügyében, mondta Szijjártó Péter miniszter az InfoRádióban. A városi tanács csütörtökön úgy döntött, hogy leveszik a turulszobrot a munkácsi várról, helyére pedig Ukrajna szigonyos címerét rakják.

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mélységesen megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a döntést. Szijjártó a műsorban azt mondta, hogy „az nem kérdés, hogy Ukrajnában a háború előtt inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal, de ezt a kérdést a magyar kormány a háború kitörése óta zárójelbe tette.”„Azt gondoljuk, hogy ennek megvitatására majd akkor kell sort keríteni, ha ismételten béke lesz Ukrajnában. Adja a Jóisten, hogy minél előbb ez bekövetkezzen” - mondta a külügyminiszter, aki a magyarokkal szembeni teljesen fölösleges provokációnak nevezte a munkácsi turulszobor eltávolítását, és elmondta, hogy a kormányzó segítségét kérték az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.