Tűz ütött ki egy politikai foglyokat is őrző teheráni börtönben

külföld
2022 október 15., 19:25
comments 2

Tűz ütött ki, valamint lövések és a szirénák hangjai hallatszottak a hírhedt teheráni Evin börtönből szombat este. A Reuters szerint a börtönben politikai foglyokat is őriznek.

link Forrás

A közösségi médiában több felvétel is kering, de a hatóságok egyelőre nem kommentálták azokat. Az egyiken egy aktivista szerint a börtön felé motorozó, a különleges alakulatokhoz tartozó katonák is láthatók.

link Forrás

A Reuters úgy tudja, hogy az Evinben kettős állampolgárságú, kémkedéssel gyanúsított személyeket is fogva tartanak. A börtönben több nyugati jogvédő szervezet szerint súlyosan megsértik a rabok emberi jogait: olykor kínzással és örökös fogvatartással fenyegetik őket, valamint elhúzódó kihallgatásoknak vetik őket alá és megtagadják tőlük az orvosi ellátást.

Iránban az elmúlt két héten országszerte tüntetések, zavargások voltak, miután szeptember közepén az erkölcsrendészek agyonvertek egy fiatal nőt, Mahsa Aminit, amiért szerintük nem az előírt módon hordta a kötelező kendőt.

Borítókép: Tűz a teheráni Erin börtönben. Fotó: Twitter

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.