Parragh szerint az MNB döntése borítékolja a válság kialakulását

gazdaság
2022 október 15., 06:08
comments 24

Legutóbb szeptember közepén teremtette le éles hangon a Magyar Nemzeti Bank közleményben Parragh László iparkamarai elnököt, többek között arról írva, hogy Parragh „fejezze be a monetáris politikával és magyar gazdasággal kapcsolatos megalapozatlan, téves és káros nyilatkozatait”, de hamarosan sor kerülhet az újabb fordulóra.

Parragh ugyanis pénteken a Portfoliónak értékelte a jegybank döntését, mellyel kevéssel a kamatemelési ciklus bejelentett vége után váratlan és drasztikus kamatemelést jelentettek be. Az iparkamarai elnök szerint az MNB döntése nyomán várhatóan teljesen kiszárad a hitelpiac a következő időszakban, és vállalkozások tömege fog csődbe menni annak nyomán, hogy nem tudnak majd megfizethető hitelhez jutni.

Parragh László
photo_camera Parragh László Fotó: Németh Dániel/444

Parragh emellett arra számít, hogy sokan fognak szembenézni azzal, hogy nem tudják fizetni a törlesztésüket a moratórium lejárta után.

„A hitelfelvétel és a vállalati beruházások zuhanására számíthatunk, a vállalati csődök nyomán pedig meg fog emelkedni a munkanélküliségi ráta” – mondta el a lapnak Parragh László, aki szerint a pénteki drasztikus kamatemelés egyáltalán nem transzparens és teljesen váratlanul érte a vállalati szektort. Mint mesélte, sorra hívják a cégvezetők, hogy ami most történik, az halálossá válhat számukra

A rendkívüli kamatemeléssel kiszárítják a hitelpiacot és recesszióba taszíthatják a gazdaságot. Ez teljesen szembe megy a kormányzat eddigi gazdaságpolitikájával, amely a növekedést igyekszik támogatni, tette hozzá Parragh, aki aláhúzta: „a gazdasági helyzet korábban is romlott, egyre nehezebbé vált, a drasztikus kamatemelés viszont borítékolja a válság kialakulását.” Szerinte a kilencvenes évek óta nem volt ennyire kedvezőtlen a piaci helyzet itthon a vállalati szektor szereplői számára. Elképzelhetőnek tartja, hogy számos magyar cég devizában keres majd magának finanszírozást, ez azonban egy kockázatos játék, tette hozzá.

Parragh szerint egyszerűen megroppan most a hitelpiac a rendkívül magas kamatok miatt, miközben a recesszió miatt megcsappannak a költségvetés bevételei. A növekvő munkanélküliséget pedig az államnak kell majd finanszíroznia, és ezért szerinte a kormány kénytelen lesz euróhitelt felvenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.