Hszi Csin-ping beszédével megkezdődött a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusa

külföld
2022 október 16., 06:30

Vasárnap megkezdődött a Kínai Kommunista Párt (KKP) 20. kongresszusa, amelyen elsőként Hszi Csin-ping pártfőtitkár és államfő mondott beszédet. Közel 2300 küldött érkezett Pekingbe a kongresszusra, akik az egyhetes esemény végén várhatóan megszavazzák majd, hogy Hszi vezesse tovább az állampártot.

A kongresszust rég nem látott tüntetések előzték meg Pekingben, ahol a pártfőtitkár/elnök és a koronavírussal szembeni zéró tolerancia politikája ellen tiltakoztak. Az embereknek ugyanis egyre inkább elege van a teljes lezárásokból, a kínai hatóságok ugyanis még mindig ezekkel reagálnak a vírus megjelenésére. Nem sokkal a kongresszus előtt pedig az a pletyka kezdett el terjedni a közösségi oldalakon, hogy Hszi Csin-Pinget megpuccsolták. Ez is mutatta, mennyire feszült és felforrósodott a belpolitikai helyzet az országban.

Hszi Csin-ping (középen) a Kínai Kommunista Párt 20. Nemzeti Kongresszusán Pekingben 2022. október 16-án.
photo_camera Hszi Csin-ping a KKP 20. kongresszusán. Fotó: Li Xueren/Xinhua via AFP

Nyitóbeszédében Hszi megvédte a tüntetéseket elindító zéró tolerancia politikát, azt az "emberek nyílt háborújának" nevezte a vírus terjedésével szemben. Beszédében szólt Hongkongról és Tajvanról is. Előbbiről, ahol 2019 óta megerősítette hatalmát a kínai állam és brutálisan leverte a demokrácia-párti tüntetőket, a kínai pártfőtitkár azt mondta, a kínai állam rendet tett a káoszban.

Tajvanról pedig azt mondta, az ország egyesítését el kell és el is fogja érni a kínai állam, és sosem mond le annak a lehetőségéről, hogy ezt a célt akár erővel is elérje. A fórum dönt a párt központi bizottságának új összetételéről, és várhatóan módosítanak a pártszabályon is. Ezt követően, október 22-én tartja első ülését az új összetételű központi bizottság, amelyen megválasztják a főtitkárt, valamint határoznak a politikai bizottság és annak szűkebb körű, állandó bizottságának összetételéről is.

photo_camera Hszi a nyitóbeszéde közben. Fotó: NOEL CELIS/AFP

A BBC beszámolója szerint a pártkongresszus általában annak ad terek, hogy a párt különböző frakciói megmérkőzzenek egymással. Most viszont lényegében egyetlen frakcióról lehet beszélni, Hszi Csin-ping ugyanis egyfajta centrális erőteret hozott létre a párton belül, ezzel is megerősítve a hatalmát. Ha harmadjára is őt választja meg a párt élére a kongresszus, akkor Mao Ce-tung óta ő lesz a Kínai Kommunista Párt legerősebb vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.