Konzervatív muszlimok és fehér keresztények tiltanának be könyveket Amerikában

külföld
2022 október 17., 04:53
comments 17

Szeptemberig több mit 1600 könyvet próbáltak betiltatni a szülők az Egyesült Államokban, többet, mint 2021-ben összesen, írja a Guardian. Jelentős részben LMBTQ-témájú kiadványokról van szó, és legalább 27 esetben a könyvtárosokat is feljelentették.

A lap beszámol egy ezer fős dearborni iskolagyűlésről Michigan államban, ahol a tiltakozók azzal vádolták a könyveket, hogy mentális betegségeket reklámoznak, indoktrinálni akarják a gyerekeket. „Az amerikai értékek és az amerikai út nem egyenlő a gyerekpornográfiával” - idézik az egyik szülőt. Többen pedofilokként, zoofilokként állították be a melegeket. Egy korábbi gyűlésen olyan feszültté vált a hangulat ugyanebben az iskolában, hogy a rendőrségnek kellett hazaküldenie a felháborodott szülőket.

photo_camera A betiltást pártoló tüntetők a dearborni könyvtárnál Fotó: JEFF KOWALSKY/AFP

Mint a Guardian írja, ezúttal nem fehér amerikai keresztények vesznek részt a tiltakozásban, hanem többnyire arab származású amerikaiak, akik így közös platformra kerültek a sokszor muszlim- és iszlámellenes jobboldallal, illetve Donald Trump támogatóival. Egy republikánus szülő erre azt mondta, az egésznek semmi köze a politikához, egyszerűen be akarják tiltatni a könyveket, mert „nem szabad kitenni ennek a gyerekeket”.

A tanárok és egyes szülők szerint külső szereplők politikai érdekek mentén próbálnak éket verni közéjük. Akár kívülről szítják a feszültséget, akár nem, a republikánusok igyekeznek hasznot húzni a helyzetből. A párt helyi vezetője szerint a szülők a gyerekeik „szexualizációja” ellen tiltakoznak.

Michigan demokrata vezetésű állam, és Dearborn városában is magabiztos győzelmet aratott Joe Biden 2020-ban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.