A Freedom House szerint Magyarországon már csak részben szabad az internet

POLITIKA
2022 október 18., 17:02

"Részben szabad" besorolást kapott Magyarország a Freedom House (FH) az internetszabadságot elemző 2022-es jelentésében, jelentette a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A magyar jogvédők szerint az FH részben a 2021-es, részben online lebonyolított ellenzéki előválasztás webes infrastruktúráját ért túlterheléses, DDoS-támadásokra alapozta értékítéletét.

Magyarország az internet "részben szabad" besorolásával Nicaraguával, Bangladessel, vagy éppen Srí Lankával került egy csoportba.

Az FH idei jelentésében 70 országban vizsgálta az internet szabadságát aszerint, hogy mennyire akadálytalan a hozzáférés az internethez, milyen tartalmi korlátozások vannak életben, milyen jogai sérülhetnek a felhasználóknak. Az összesen száz pontos rendszerben 70 pont felett értékelik szabadnak az internetet egy országban. Magyarország 69 pontot ért el, ezzel éppen kicsúszott a még szabad internet kategóriájából.

A jelentés szerint Magyarországon 2020 óta csökken az internet szabadsága. Az FH szerint hiába széles körú és megfizethető az internet-hozzáférés, és hiába nem számottevő a tartalomkorlátozás, a kormány egyre inkább erősíti ellenőrzését a távközlési szektor és a média felett, és a vizsgált időszakban, 2021 júniusa és 2022 májusa között az ellenzéket több kibertámadás is érte. Negatívan értékelték, hogy a parlament a vizsgált időszakban meghosszabbította a kormánynak különleges jogosítványokat adó veszélyhelyzetet, valamint azt is, hogy Magyarországon - az EU többi tagállamához hasonlóan - korlátozzák a hozzáférést az orosz állami tulajdonban levő weboldalakhoz.

Szintén negatívan befolyásolta az eredményt, hogy a kormány a vizsgált időszakban kémprogramokat vásárolt, amiket újságírók és ügyvédek megfigyelésére is használt. (Via TASZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.