Egy francia cementcég 17 millió dollárt fizetett az ISIS-nek azért, hogy megvédjék szíriai gyárát

külföld
2022 október 18., 17:00
comments 1

A Lafarge francia cementcéget azzal vádolja az amerikai ügyészség, hogy összesen 17 millió dollárt fizetett az Iszlám Államnak azért cserébe, hogy a terrorista csoport megvédje a Szíriában található gyárát - közölte az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma. A vállalat 2013 augusztusától 2014 októberéig fizetett az ISIS-nek, miközben a csoport embereket rabolt el, fejezett le, illetve olyan propagandát terjesztett, ami ártatlan civilek elleni terrorista akciókra buzdított.

A Lafarge gyára Észak-Szíriában 2018 februárjában.
photo_camera A Lafarge gyára Észak-Szíriában 2018 februárjában. Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

Az NBC News forrásai szerint a Lafarge kedden várhatóan elismeri bűnösségét egy külföldi terrorista csoport anyagi támogatására irányuló konspirációban, és ezután 778 millió dolláros büntetés megfizetésére kötelezik őket. Egyéni vádlottjai egyelőre nincsenek az ügynek, de a nyomozás még nem ért véget.

A cég közleményében azt írta, hogy „vállalja a felelősséget az érintett vezetők tetteiért, akik magatartásukkal kirívóan megsértették a Lafarge magatartási kódexét. Nagyon sajnáljuk, hogy ez megtörtént, és együttműködtünk az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával az ügy megoldásán.”

A Lafarge-ot 2015-ben megvette a svájci Holcim, amely azt közölte, hogy a francia cég az adás-vétel előtt és után is eltitkolta a szíriai ügyet előlük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.