Egyelőre nem vezet be valódi ársapkát a földgázbeszerzésekre az EU

külföld
2022 október 18., 19:18
comments 1

Arra ösztönözné az európai gázkereskedő cégeket az Európai Unió, hogy ne egymásra licitálva, hanem közösen szerezzék be a tárolók feltöltéséhez, valamint a lakosság ellátásához szükséges gázmennyiséget, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

photo_camera Urusla von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022. október 18-i strasbourgi sajtótájékoztatóján. Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Az elmúlt hetekben sok szó esett róla, és a várakozások is arról szóltak, hogy az Európai Unió ársapkát vezethet be a földgáz árára. A von der Leyen álltal kedden ismertetett tervek szerint erre csak nagyon korlátozott formában kerülhet sor: egy, a holland gáztőzsde, a TTF árait "dinamikusan" követő ársapka bevezetését fontolgatják, vagyis lényegében most csak a vezetékes földgázra vezetnének be a világpiaci árakat valamennyire követő ársapkát.

A vezetékes gáz szerepe a magyar piacon ugyan meghatározó, de Európában Oroszország ukrajnai inváziója óta 9 százalékra csökkent a vezetékes gáz aránya. Vagyis az európai energiarák alakulása sokkal inkább függ a cseppfolyósított földgáz (LNG) árától. Ezt a jövőben, 2023. március 31-től egy új indexálás alapján áraznák.

Rövid távon más intézkedésekkel igyekeznek mérsékelni az energiaárakat, Ezek közül a legfontosabb, hogy lehetővé tennék az európai energiacégeknek, hogy együtt szerezzenek be gázt. Mi több, a gáz 15 százalékát kötelező lenne ilyen módon felvásárolniuk, hogy ne egymásra licitálva verjék fel az árakat.

Von der Leyen a tájékoztatóján sikerekről és eredményekről is beszámolt. Elmondása szerint a gáztárolók feltöltöttsége Európa-szerte 93 százalék, és az energiafelhasználást is sikerült uniós szinten 15 százalékkal csökkenteni. Így pedig akár már az eredetileg kitűzött 2027-30-as céldátum előtt függetlenedhet az EU az orosz gáztól. (Via Eurológus/HVG, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt