Londonnak nem tetszik, hogy Kína sorra igazolja le a brit légierő egykori pilótáit

külföld
2022 október 18., 06:07

Kína a brit légierő több tucat egykori pilótáját igazolta már le, hogy segítsék a kínai pilóták kiképzését, és a Sky News-nak nyilatkozó brit katonai tisztviselők szerint ez biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen a brit expilóták megtaníthatják azt is, hogyan lehet legyőzni a nyugati légierőt egy esetleges összecsapás során.

Katonai források szerint legalább 30 egykori vadászgép- és helikopterpilóta dolgozhat a kínai néphadseregnél, akiket akár évi 240 ezer fontos fizetéssel csábíthattak oda. A beszámoló szerint Peking aktívan igyekszik toborozni jelenleg is, nemcsak brit, de más nyugati országok hadseregeinek volt tagjainak is kínálnak állásokat.

Őt valószínűleg nem fogják leigazolni
photo_camera Őt valószínűleg nem fogják leigazolni Fotó: CARL RECINE/AFP

A brit védelmi minisztérium védelmi hírszerzésének keddi jelentésében már figyelmeztetést is kiadtak a helyzet súlyossága miatt. A beszámoló szerint Kína nem közvetlenül keresi meg a volt katonákat, hanem közvetítő fejvadászcégeket, például egy dél-afrikai vállalatot vesznek ehhez igénybe.

A lapnak nyilatkozó tisztviselő szerint ez a rendszer fenyegetést jelent a brit és a nyugati érdekekre, és a brit kormány is aggodalommal szemléli a dolgot, hiszen minden egykori brit katona, aki elfogadja a kínai ajánlatot, szinte biztosan növeli Kína katonai tudását és erősíti képességeiket. De mindezek ellenére a brit állam jelenleg nem nagyon tud mit kezdeni a kialakult gyakorlattal szemben, azon kívül, hogy megpróbálnak hatni a volt katonákra. Az ugyanis fel se merült, hogy bármelyik volt katona megsértett volna bármiféle jogszabályt vagy kémkedést követett volna el.

A brit védelmi minisztérium annyit közölt, hogy dolgoznak azon, hogy Kína jóval nehezebben tudjon brit katonai tehetségeket leigazolni.

Azt amúgy nem tudta megmondani a minisztérium, hogy hány egykori katona lehetett érintett ebben a rendszerben, és arról sincsenek pontos adataik, hogy hány embert környékeztek meg mostanában. Annyit közöltek, hogy a legtöbb általuk ismert ex-katona, aki posztot vállalt Kínában, az ötvenes éveik végén járhat, és már évekkel ezelőtt elhagyta a hadsereget.

A nyugati tisztviselők szerint a kínaiak főleg olyan pilótákat keresnek, akik a NATO kötelékében repülő vadászgépeket vezettek hosszú időn át, feltehetően azért, hogy megismerjék-e gépek gyenge pontjait, illetve hogy hogyan lehet eredményesen küzdeni ellenük.

A lapnak nyilatkozó források szerint a kínaiak igyekeztek leigazolni olyan pilótákat is, akik már gyakorlatoztak az amerikai F-35-ös vadászgépekkel, de a nyugati értesülések szerint ezek a kísérletek egyelőre nem jártak sikerrel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.