Csoda a Magyar Kupában: a 2800 lelkes Iváncsa futballcsapata kiverte a Ferencvárost

futball
2022 október 19., 15:04
comments 11

„Kocsmára nyílik a kocsmaajtó, kihallatszik belőle a Hajrá, Iváncsa!”

„Gyerünk, gyerekek, Iváncsa veletek!”

„Nem érdekel más, csak az Iváncsa, csak az Iváncsa, csak az Iváncsa, csak az Iváncsa!”

Az iváncsai B-közép nem restellt idegen tollakkal, más klubok szurkolóinak rigmusaival ékeskedni a Ferencváros elleni szerda délutáni Magyar Kupa-mérkőzésen. A magyar labdarúgásban ezek a legjobb meccsek, amikor az úgynevezett nagycsapat kiscsapathoz látogat. Más kérdés, hogy ma már egy kétezres Felcsút is lehet nagycsapat.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Iváncsa közel háromezres falu Fejér megyében, a szántóföldjeiből hasították ki az ötvenes években Beloianniszt, a görög baloldali menekültek települését. Láttunk is a meccsen néhány görög betűs pólót viselő drukkert a helyi csapat címerével. Fejér megye igazi futballközpont, köszönhetően az innen származó Orbán Viktornak is. Van ugye az NB I.-ben az Orbán alapította Puskás Akadémia Felcsúton, és a lassan a kiesés ellen küzdő Fehérvár, amelyet sportigazgatóként annak a Juhász Rolandnak kell megmentenie, akit nemrég segédedzői minőségében elküldtek onnan. Az NB II.-ben szerepel a Felcsút fiókcsapata, a Felcsútnál majd' háromszor akkora Csákvár. És ott van az Iváncsa az NB III.-ban.

A 2020/21-es szezont az Iváncsa nyerte a Kecskemét előtt, a bajnoki döntőn 3-0-ra verték a most az NB I. dobogóján álló, szinte csak magyar futballistákból álló riválist. Az NB II.-t azonban nem vállalták – de ezt a sztorit már Baki Imre, a csapat elnök-tulajdonosa mondta el.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

A csapatot 2011-ben vette át Baki, többször is megnyerték a megyei I. osztályú bajnokságot, csakhogy nem voltak meg az infrastrukturális feltételek. Amikor meglettek, jöhetett az NB III. középcsoport. A 2021-ben kivívott feljutás után sokáig gondolkodtak az osztályváltáson, de végül nem vállalták az NB II.-t. Pályafűtés kellett volna, világítás, lelátófelújítás, miegymás. A sors fintora, hogy az NB II.-es csapatok éppen a napokban kérelmezték az MLSZ-nél, hogy az energiaválság miatt töröljék el az esti meccseket. Arra a kérdésre, ha ebben a szezonban feljutnának, vállalnák-e az előrelépést, azt mondta, meglátják, ha odaérnek. Esélyük van, a Hódmezővásárhely vezet ugyan a csoportban, de nem sokkal.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Az energiaválság alaposan átalakíthatja a viszonyokat ebben az osztályban. Két csapatnak, a Balassagyarmatnak és a Makónak már vissza kellett lépnie, nem tudták vállalni a folytatást. Baki ezt különösen nehezen élte meg, mert két jó csapatról van szó, akik ellen az Iváncsa már túl volt az idegenbeli meccseken, és négy pontot szerzett ellenük. Ezeket most törölték. Ráadásul nincsenek is közel, összesen 640 kilométert utaztak a semmiért.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.