Hazatért az űrből, majd pár nap múlva autóval elütötte kollégáját az orosz űrhajós

űr
2022 október 19., 19:34
comments 4

Oleg Artyemjev szeptember 29-én ért földet a Szojuz űrhajó jóvoltából azután, hogy csaknem hat hónapot töltött föld körüli pályán. A Szojuz kapszulákról – rengeteg más mellett – azt érdemes tudni, hogy a kozmonauták, akiknek volt szerencséjük használni korábban, „autóbalesetek sorozatának” írták le a Földre való visszatérést bennük. Artyemjev 19 nappal az űrutazás után eggyel növelte ezt a sorozatot.

Oleg Artemjev a 2018 októberében zárult küldetése után a kazah pusztában.
photo_camera Oleg Artyemjev a 2018 októberében zárult küldetése után a kazah pusztában Fotó: MAXIM SHIPENKOV/AFP

Épp a Roszkozmosz „fővárosában”, a Csillagvárosnak nevezett orosz űrkutató központban autózott hétfőn este, amikor a Gagarinról elnevezett kiképzőközpont előtt elütött valakit. A Roszkoszmosz közleménye szerint az út rosszul volt kivilágítva, és a látási viszonyok amúgy sem voltak valami jók.

Az űrhajós áldozata egy 63 éves férfi, Anatolij Uronov volt, aki maga is a kiképzőközpontban dolgozik. Több helyen csonttörést szenvedett, a közeli Scsolkovo kórházába szállították.

Artyemjev maga hívott mentőt Uronovnak, és ahogy a Roszkoszmosz közleménye kiemeli, józan volt a baleset idején.Az esetről beszámoló Gizmodo kiemeli, hogy egy 2018-ban, a Nature-ben publikált tanulmány is bizonyította, hogy a hosszú küldetésből hazatérő asztronauták (vagy ezesetben kozmonauták) az űrutazás után nehézségeket tapasztalhatnak a kézügyességet igénylő tevékenységeikben. Azt a lap persze nem állítja, hogy Artyemjev balesetekor is ilyesmi történhetett.

Az 51 éves, Lettországból származó orosz kozmonauta nagyon tapasztalt űrhajósnak számít. Összességében több mint 560 napot töltött az űrben, eközben nyolc alkalommal végzett űrsétát, 53 órán keresztül volt egy szál szkafanderben kint. Az egyik ilyen során idén augusztusban komoly problémája támadt, amikor megsérült az űrruhája.

Artyemjev részletes blogot vezet kalandjairól, de az autóbalesetről egyelőre nem számolt be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.