Tízezreket evakuálnak Herszonból az ukrán offenzíva elől

külföld
2022 október 19., 10:20
comments 13

Az orosz csapatok és az oroszok által kinevezett helyi vezetés megkezdte a civil lakosság és az igazgatás dolgozóinak evakuálását a dél-ukrajnai Herszon városból és megyéből - írja a BBC. Vlagyimir Szaldo, a megye kinevezett vezetője szerint

50-60 ezer ember evakuálását kezdték meg az ukrán offenzíva elől. Egyelőre 4 város lakóit viszik át a Dnyeper keleti partjára. A sajtóban megjelentek képek és felvételek arról, ahogy civilek állnak sorban a folyóparton, hogy hajókkal átvigyék őket a nyugati partról. A BBC cikke megjegyzi, hogy háborús bűnnek minősül, ha megszálló csapatok a megszállt területről deportálják a civil lakosságot.

photo_camera Képek a herszoni evakuálásról. Fotó: Telegram

Jurij Szobolevszkij, a herszoni ukrán regionális tanács helyettes vezetője Telegram csatornáján képeket közölt az evakuálásról. Hozzáfűzte, hogy a képek alapján kevesen vannak azok, akiket átvisznek a folyón, és valószínűleg nekik sincs túl sok fogalmuk arról, hová viszik őket. Azt is írja, hogy az orosz erők arra készülnek, hogy beássák magukat a Dnyeper nyugati partján, és komoly tüzérségi erőket vessenek be.

Az ukrajnai orosz hadműveleteket vezető Szergej Szurovikin arra figyelmeztette a Herszonban lévő orosz vezetést, hogy az ukrán csapatok a nagyon közeli jövőben elindíthatják az offenzívájukat a területen. A kegyetlenségéről ismertté vált tábornok az orosz állami tévének szokatlan őszinteséggel beszélt arról, hogy Herszon-megyében a helyzet "nehéz", az ukrán erők HIMARS rakétákkal lövik a terület infrastruktúráját, ezért menekíteni kell a lakosságot és a bürokráciát.

Herszon volt az első nagyobb város, amelyet a háború elején az orosz csapatoknak sikerült elfoglalnia, az ukrán csapatok viszont az elmúlt időben sikeresen foglaltak vissza területeket a megyében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.