A pozsonyi merénylő valójában Eduard Heger kormányfőt akarta megölni

külföld
2022 október 20., 05:10
comments 2

A pozsonyi melegbárnál történt kettős gyilkosság és egy gyilkossági kísérlet elkövetője eredetileg Eduard Heger szlovák kormányfőt akarta megölni - közölte Hamran István szlovák rendőrfőkapitány. Hamran kedden a TV Joj televízió egyik műsorában elmondta, hogy a 19 éves fegyveres elkövető október 12-én többször is járt a miniszterelnök lakásánál. Mivel Heger nem volt otthon, a férfi a városközpontban található melegbárhoz ment, amely már szintén hosszabb ideje lehetséges célpontjai között szerepelt.

Eduard Heger
photo_camera Eduard Heger Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency via AFP

A szlovák Biztonsági Tanács szerint az elkövetőnek volt egy komplett listája olyan személyekről, akiket meg akart támadni, ezen többek közt szerepelt Branislav Gröhling volt miniszter és Robert Fico, Szlovákia korábbi miniszterelnöke, a Smer pártelnöke is. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség minden listán szereplő személyt beidéz tanúskodni.

„Azon a bizonyos napon meg akarta támadni a zsidókat, az újságírókat vagy a kormányt. Annyira nyilvánvaló, hogy ez a demokrácia elleni támadás volt, amelynek célja a társadalom megzavarása és az állam destabilizálása volt. Ez egy szabad demokratikus, sokszínűséget tisztelő társadalom elleni támadás volt”

– mondta az ügy kapcsán Eduard Heger.

A szlovák rendőrség kezdetben gyűlölet-bűncselekményként kezelte az esetet, később terrorcselekménnyé minősítette. A támadó, Juraj K. október 12-én este agyonlőtt egy 26 és egy 23 éves férfit a Teplaren nevű melegbár előtt, és súlyosan megsebesített egy 28 éves nőt, majd elmenekült a helyszínről. A rendőrség múlt csütörtökön holtan találta a férfit, valószínűleg öngyilkos lett. (ATV, Parameter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.