18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Cserben hagyva extra: Az erőszaktevő után a rendszer is megkínozza a bántalmazott nőket

podcast
2022 október 20., 17:26
comments 8

A Cserben hagyva, a 444 bűnügyi podcastsorozata négy részben dolgozta fel Kovács Judit meggyilkolásának, gyilkosa/férje, János perének, és testvére, Szilárd megpróbáltatásainak történetét, hogy elítéltesse húga gyilkosát. Extra adásunkban vendégeink, Renner Erika és Takács Hajnal segítségével átbeszéljük, Judit története mennyiben hasonlít más párkapcsolati erőszak esetekre, hogyan és miért kezeli félre az ilyen eseteket a magyar igazságszolgáltatás, még több fájdalmat és nehézséget okozva az áldozatoknak, és mit lehetne tenni, hogy javuljon a helyzet.

Figyelem, megrázó tartalom!

A podcast első adásában bemutattuk, hogy romlott meg Judit és János házassága, hogyan nem vette komolyan a magyar igazságügyi rendszer, hogy János bántalmazza, zaklatja a feleségét, és talán az életére is tör. Judit hiába érte el magánvádas eljárásban, hogy a férjét elítéljék azért, mert a gyerekük előtt megverte őt, János nem kapott igazi büntetést, a bíróság pedig mindennek ellenére a férjnek ítélte a gyerekek felügyeletét. Ez vezetett oda, hogy Judit úgy döntött, inkább visszaköltözik a közös házba, Darnózselibe, ahol a férje is élt. János pedig valószínűleg azért ölte meg feleségét, hogy ezt megakadályozza.

photo_camera Renner Erika és Takács Hajnal Fotó: Bankó Gábor/444

Judit története kirívóan drámai és horrorisztikus példája egy olyan jelenségnek, ami sajnos egyáltalán nem kirívó, sőt általános. A Nők a Nőkért Egyesület adatai szerint Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről. A nők elleni családon belüli erőszak világszerte több százezer nő életét követeli évente. A nők ellen elkövetett bűncselekmények között egyértelműen a családon belüli erőszak a leggyakoribb halálozási ok.

photo_camera Renner Erika és Takács Hajnal a 444 stúdiójában Fotó: Bankó Gábor / 444

Renner Erika és Takács Hajnal is a párkapcsolati erőszak áldozatai, túlélői, akik most más bántalmazott nőknek próbálnak segíteni, hogy ne éljék át az a traumát és megaláztatást, amiben nekik volt részük a magyar igazságszolgáltatásban. Erika nagy sajtónyilvánosságot kapott történetét a nemrég megjelent, Mérő Verával írt Lúg című könyvben írta meg. Takács Hajnal, aki számos áldozatnak segít és követi figyelemmel az ügyét, legutóbb a Bántalmazottak igazsága című könyvében írta meg tapasztalatait.

  • 0.00-4.01: Erika és Hajnal elmesélik saját bántalmazásuk történetét
  • 5.26-7.26: Milyen párhuzamosságok vannak Erika és Judit esetei között?
  • 7.26-22.12: Még az együttérző, jóindulatú rendőrök sem tudják ellensúlyozni a nyomozati protokoll óriási hibáit.
  • 23.14-28.41: Hiába vannak ratifikált nemzetközi egyezmények a párkapcsolati erőszakról, ha a bíróság azokat nem veszi komolyan.
  • 28.41-42.06: Az erőszaktevők után az igazságügyi rendszer is újra és újra traumatizálja az áldozatokat.
  • 42.06-47.56: Sok nő áldozatként kerül be a rendszerbe, de a végén őt vádolják meg valamivel.
  • 47.56-59.06: Mit tehetnek az alulról jövő kezdeményezések a párkapcsolati erőszak áldozataiért és a rendszer megváltoztatásáért?
  • 59.08-1.03.52: Mit tenne Erika és Hajnal másképp, most, hogy kiismerte, az igazságügy hogyan kezeli a bántalmazási ügyeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.