Egy orosz vadászgép kis híján lerakétázott egy brit repülőt a Fekete-tenger fölött

háború
2022 október 20., 16:28

Műszaki hiba miatt rakétát dobott egy orosz vadászgép egy brit repülő közelébe, ezzel kis híján katasztrófát okozva – írja a The Guardian. A brit gép ellenőrzést végzett a nemzetközi légtérben, amikor majdnem eltalálta az orosz rakéta.

Ben Wallace brit védelmi miniszter nem tekinti szándékos eszkalációnak a történteket az oroszok részéről, de figyelmeztetett, hogy ez a rakéta volt a legközelebb az Egyesült Államok, a NATO vagy az Egyesült Királyság bármelyik gépéhez az elmúlt években.

Wallace közölte az aggályait Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel, aki október 10-ei válaszában azt írta:

kivizsgálták a körülményeket, és megállapították, hogy a kis híján katasztrófába torkolló incidenst az Szu-27-es vadászgép műszaki hibája okozta.Wallace a lapnak elmondta, 2019 óta végeznek fegyvertelen rutinellenőrzéseket a Fekete-tenger felett, ám a brit gépeket az incidens miatt mostantól fegyveres repülők kísérik. A brit miniszter szerint az orosz vadászgép pilótája meggondolatlan volt, és szükségtelenül közel repült a másik géphez, sok ember életét kockáztatva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.