Esik a gáz ára, nem férnek el az LNG tankerek a kikötőkben

gazdaság
2022 október 20., 15:02
comments 12

A Földközi-tengeren legalább 35, cseppfolyósított földgázzal (azaz LNG-vel) teletömött tanker várakozik, hogy kiadhassa rakományát. Nagy-Britannia körül is kering néhány tanker, amelyek nem tudnak, vagy egyes találgatások szerint nem akarnak kikötni.

Miközben Európában mindenki attól retteg, hogy nem lesz elég gáz ezen a télen, illetve ha lesz is, azt senki sem tudja majd megfizetni, egyelőre az október közepe nem alakult rosszul gázpiaci szempontból.

Spanyolországban és Portugáliában például május óta először olyan alacsony a gáz ára, hogy a tavasszal bevezetett ársapka után az államnak nem kell kompenzációt adnia az erőműveknek.

Az európai gázárakat meghatározó holland TTF tőzsdén pedig nyár eleji szintre esett vissza a gáz ára, ami azt jelenti, hogy az augusztus végi eddigi csúcshoz képest negyedével olcsóbb. Igaz, még mindig közel háromszorosa a 2018-2021 közti átlagárnak.

Az elemzők és a kereskedők mégsem nyugodtak, arra számítanak, hogy ha hideg lesz, és Európában mindenütt bekapcsolják a fűtőtesteket, akkor a földgáz megint drágulni fog.

A gáz ára alapvetően öt ok miatt esik most:

  • A spanyol és portugál LNG-terminálok nem bírnak több gázt átvenni már.
  • Eddig enyhe volt az ősz egész Európában.
  • Érdemben csökkent az ipari gázfogyasztás Európában.
  • Az európai tárolók szinte teljesen megteltek.
  • Kína a szokásosnál kevesebb gázt fogyaszt a covid miatt.

Az Ibériai-félsziget tele van gázzal

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.