Felfüggesztik több erdélyi magyar nyelvű nyomtatott lap kiadását

Média
2022 október 20., 6:27
comments 14

„A nehéz gazdasági helyzet és annak valószínűsíthetően hosszabb távú fennmaradása arra kényszerít bennünket, hogy a tevékenységeinket átszervezzük az év végéig. A legészszerűbb döntés ebben a helyzetben, hogy 2022. december 30-tól felfüggesztjük a nyomtatott lapok kiadását, a lapterjesztést és kézbesítést, valamint a lapkereskedelmet. Az elektronikus médiumok (online portálok, rádiók, újmédiás tartalmak) továbbra is az erdélyi magyar közösség szolgálatában állnak” - jelent meg szerda este a szekelyhon.ro portálon.

A közleményt a Príma Press Kft. tette közzé, ami több magyar nyelvű erdélyi lap kiadásáért felel. A nyomtatott újságok közül ide tartozik a Krónika, az Erdélyi Napló és a Székelyhon.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A cégben korábban résztulajdont vásárolt az Erdélyi Médiatér Egyesület, ami az elmúlt években több milliárd forint magyar állami támogatást kapott.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója korábban a szervezet „nem hivatalos nagyköveteként” hivatkozott magára, és az Átlátszó Erdélynek adott interjújában elmondta, hogyan érvelt a kormánynál az erdélyi média finanszírozása érdekében. Elmondása szerint azért kellett résztulajdont vásárolni a Príma Pressben, hogy a magyar állami pénz eljuthasson oda.

A Magyar Hang szerint a magyarországi támogatás akadozása is hozzájárulhatott a lapkiadás felfüggesztéséhez, ami elbocsátásokkal fog járni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt