Egy független vizsgálat szerint a Berlinalét nem befolyásolta Alfred Bauer, a filmfesztivál első igazgatójának náci múltja

FILM
október 21., 17:48

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivált nem befolyásolta első igazgatója, Alfred Bauer egykori náci tevékenysége – ezt állapította meg egy független kutatás. A fesztivál novemberben nyilvános vitát rendez a kutatás eredményeiről, Bauer náci múltjának leleplezéséről – írja a Variety.

A berlini filmfesztivál megalapítása Oscar Martay, a II. világháború után Nyugat-Berlinben állomásozó amerikai hadsereg filmes tisztjének ötlete volt 1950-ben. A filmtörténész Alfred Bauer 1951-ben lett a Berlinale első vezetője és 1976-ig igazgatta a filmfesztivált. 1986-as halála után a fesztivál a tiszteletére díjat is alapított.

Csakhogy 2020 januárjában a Die Zeit német napilap leleplezéséből fény derült a náci múltjára, amit a haláláig titkolt. A fesztivál a leleplezés után megszüntette a díjat, és megbízta a független Leibniz Kortárs Történeti Intézetet (IfZ), hogy tárja fel Bauer szerepét a náci filmgyártásban.

A kutatás kiderítette, hogy az 1945-47 között folytatott, náci kapcsolatokat feltáró eljárásban Bauer az igazságot szándékosan meghamisítva eltitkolta a náci korszakban betöltött szerepének fontosságát. Az IfZ vizsgálata arra is rámutatott, hogy Bauer a náci filmgyártásban játszott szerepével segítette a náci rendszer stabilizását és legitimációját.

photo_camera Középen dr. Alfred Bauer a feleségével a 9. Nemzetközi Filmfesztiválon Berlinben 1959. július 5-én. Fotó: Günter Bratke/dpa via AFP

A kutatás eredményei nyomán a fesztivál felkérte az IfZ-t: derítse ki, hogy Bauer náci tevékenysége befolyásolta-e a filmfesztivál alakulását. A most elkészült tanulmány szerint Bauer náci múltja nem alakította ideológiailag a fesztivál programját. A kutatás eredményeivel kapcsolatban november 2-án nyilvános vitát rendeznek. (Variety via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt