Varga Judit egy beszéden belül adta elő, hogy „a szabadságot sosem adják ingyen”, de a szankciók jobban fájnak Magyarországnak, mint az agresszornak

képzavar
2022 október 21., 19:59
comments 14

Izgalmas logikai ívet futott be Varga Judit ünnepi beszéde az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából a németországi Stuttgartban, a Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központban. Az MTI beszámolója szerint az igazságügyi miniszter először arról beszélt, hogy a kelet-közép-európai népek szabadságmozgalmának egy-egy állomásai 1956-tal az élen azt bizonyítják, hogy a nemzetek szabadságvágyát egyetlen országban sem lehet elnyomni. Bár a forradalmat vérbe fojtották, nemzeti önbecsülésünket mégsem tudták megtörni.

Ehhez még hozzátette azt is, hogy a magyarok történelmük során megtanulták, hogy

a szabadságot sosem adják ingyen”, 1100 év történelme „beleégette a DNS-ünkbe, hogy minden nap harcolnunk kell, újra meg újra”.

A szovjet tankok ugyan eltaposták a szabadságharcot, a forradalom mégis győzött, „csak éppen évtizedekkel később, 1989-ben, amikor a magyarok békés és alkotmányos forradalommal rázták le magukról a kommunizmus béklyóit”.

Majd a magyar-német kapcsolatok rövid méltatása után áttért az orosz-ukrán háborúra: „Magyarország elítéli az agressziót és minden nemzetközi fórumon kiáll Ukrajna szuverenitásáért és területi integritásáért”, ugyanakkor „elkötelezett a béke iránt: azonnali tűzszünetet és az azonnali béketárgyalásokat sürgetünk, hiszen a válságra csak a béke jelenti az egyetlen megoldást”. De még hozzátette, hogy

„elsősorban a magyar érdekeket nézzük, és - amellett, hogy mielőbbi békés rendezést sürgetünk - nem támogatunk olyan szankciókat, amelyek jobban fájnak Európának, és benne Magyarországnak, mint az agresszornak.

Varga Judit szerint a magyar kormány célja az, hogy Magyarország biztosan a béke szigete legyen, és ebben partnerek vagyunk minden egyes, ugyanígy gondolkodó országgal. „A mai kor eseményeit nézve jól tudjuk, hogy a nemzeti szuverenitás és a szabadság megvédése mindennapjaink feladata, és mindannyiunk felelőssége. A pesti srácok biztosították számunkra a jövőt. Most a mi közös felelősségünk, hogy a felnövekvő nemzedékre biztonságos, erős, élhető és független Magyarországot, és erős Európát hagyjunk”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.