Agyevő amőba ölt meg egy kamasz fiút Amerikában

külföld
2022 október 22., 06:26
comments 5

Semmi ok a pánikra, üzente Brian Labus amerikai járványügyi szakértő az AP hírügynökségen keresztül, miután kiderült, hogy agyevő amőba okozta egy kamasz fiú halálát Las Vegas környékén. Az áldozat valószínűleg a Colorado folyó közelében, a Mead-tónál fertőződött meg szeptember utolsó hétvégéjén.

Az agyevő amőba 25-46 fokos vizekben fordul elő, és akkor képes elpusztítani az agyszövetet, ha az orron keresztül jut be a szervezetbe. Ebben az esetben szinte mindig halált okoz, jellemzően a tünetek megjelenése után öt nappal. Gyógymód nem létezik, és általában amúgy is túl későn születik meg a diagnózis.

photo_camera Számítógépes illusztráció az agyevő amőbáról (Naegleria fowleri) Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

„A neve miatt figyelnek rá annyira, de nagyon-nagyon ritka betegségről van szó” - mondta Labus. Más szakértők is azzal nyugtatnak, hogy az amőba nem terjed emberről emberre, és óvatosságal megelőzhető a baj. Azokban a vizekben, ahol előfordulnak ezek a szabad szemmel nem látható élőlények, a fürdőzőknek érdemes orrdugót használni, vagy egyszerűen a felszín felett tartani a fejüket.

Az amerikai járványügyi hivatal mindössze 154 agyevő amőbás halálesetet tart számon 1962 óta. Ezeknek legalább fele Texasban és Floridában történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.