A boszniai államelnökség horvát tagja folytatja a munkáját, a szerb és a bosnyák tag változik

külföld
2022 október 23., 09:36

Folytatja munkáját a boszniai háromtagú államelnökség horvát tagja, míg a bosnyák és a szerb tag változik – erősítette meg a boszniai választási bizottság az október 2-i általános választások eredményeit.

100 százalékos feldolgozottság mellett a horvát Zeljko Komsic, a Demokratikus Front (DF) jelöltje a voksok 55,8 százalékát szerezte meg, és ezzel megtartotta helyét az államelnökségben.

A bosnyák tag eddig a Demokratikus Akciópárt (SDA) politikusa, Sefik Dzaferovic volt, a következő négy évben viszont az egyesült ellenzék jelöltje, Denis Becirovic tölti be ezt a funkciót, aki a voksok 57,37 százalékát szerezte meg.

A kollektív államelnökség szerb tagja sem marad a helyén. Milorad Dodikot Zeljka Cvijanovic váltja, de mindkét politikus a Független Szociáldemokraták Szövetségének (SNSD) tagja, a váltás pedig megegyezés eredménye. Zeljka Cvijanovic a voksok 51,65 százalékának megszerzése után kapott helyet a kollektív államelnökségben.

A boszniai szövetségi parlamentbe a három államalkotó népcsoport (a bosnyák, a horvát és a szerb) legrégebbi pártjainak képviselői kerültek be nagy többségben, ahogyan az országrészek parlamentjeiben is ők szerezték meg a legtöbb helyet. A szövetségi parlamentben a legtöbb bosnyák képviselője az SDA-nak, a legtöbb horvát képviselője a Bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ BiH), a legtöbb szerb képviselője pedig az SNSD-nek lesz.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök között Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja Belgrádban 2022. szeptember 16-án.
photo_camera Orbán Vikt és Aleksandar Vucic szerb elnök között Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja Belgrádban 2022. szeptember 16-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A bosznia-hercegovinai választók október első vasárnapján az ország különböző szerveinek 518 leendő tagjáról döntöttek. Megválasztották a kollektív államelnökség három tagját, a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és két alelnökét, a boszniai szövetségi parlament alsóházának 42 képviselőjét, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének 83 képviselőjét, a bosnyák-horvát országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció képviselőházának 98 tagját, valamint a föderáció tíz kantonjának képviselő-testületi tagjait.

A választási bizottság egyelőre nem közölte a boszniai Szerb Köztársaság leendő vezetőinek nevét, a szerbek lakta országrészben ugyanis felmerült a választási csalás gyanúja, így ott újraszámlálják a szavazatokat. Korábban Milorad Dodik, aki 2010 és 2018 között már volt az országrész elnöke, valamint kihívója, az ellenzéki Jelena Trivic is bejelentette a győzelmét. Milorad Dodik szombaton bejelentette, feljelentést tesz a választási bizottság ellen, amennyiben nem közli az eredményeket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.