A szaúdiak minden bizonnyal Biden többségét akarják elbuktatni az olajáremeléssel, de még ezt is megúszhatják

külföld
2022 október 23., 13:13
comments 2

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kapcsolata mindig is elég terhelt volt. A hatalmas olajvagyonon ülő arab királyság úgy tudott hosszú évtizedeken át az Egyesült Államok egyik legfontosabb közel-keleti szövetségese és az amerikai fegyvereknek a köszönhetően a régió meghatározó hatalma maradni, hogy közben az Amerika- és Nyugat-ellenes radikális iszlamizmus egyik legnagyobb támogatója, muszlim monarchiaként alapvetően szemben áll az Egyesült Államok legalapvetőbb értékeivel, és egyre gyakrabban szembe megy az érdekeivel is. Szaúd-Arábiából rengeteg pénzzel és ideológiai utánpótlással támogatták a nemzetközi iszlamista terrorizmust, a királyságban kegyetlenül elnyomják a nők, kisebbségek és a rendszer ellen tiltakozók emberi jogait, szinte teljesen biztos, hogy a szaúdi koronaherceg parancsára gyilkolták meg és darabolták fel Dzsamal Hasogdzsi amerikai-szaúdi újságírót, pár napja pedig pár rendszerkritikus Twitter-bejegyzésért 16 évre bebörtönöztek egy szaúdi-arab kettős állampolgárt. Az Egyesült Államok mindennek ellenére kitart az egyre bátrabban ellenszegülő szaúdiak mellett.

Az elmúlt hetekben azonban nagyon kiborult a bili, legalábbis az amerikai kormány reakciói alapján úgy tűnik. A szaúdiak vezette olajkartell, az OPEC, pár külső taggal, így Oroszországgal is kiegészülve nemrég arról döntött, hogy napi kétmillió hordóval visszavágja a globális olajkitermelést az egyébként is kifeszített, keresleti piacon. Mindez az olajár további emelkedését jelenti.

Ezek után az Egyesült Államok elnöke arról kezdett beszélni, hogy mindez nem marad következmények nélkül, és itt az ideje újragondolni az amerikai-szaúdi viszonyt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.