A szaúdiak minden bizonnyal Biden többségét akarják elbuktatni az olajáremeléssel, de még ezt is megúszhatják

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 október 23., 13:13
comments 2

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kapcsolata mindig is elég terhelt volt. A hatalmas olajvagyonon ülő arab királyság úgy tudott hosszú évtizedeken át az Egyesült Államok egyik legfontosabb közel-keleti szövetségese és az amerikai fegyvereknek a köszönhetően a régió meghatározó hatalma maradni, hogy közben az Amerika- és Nyugat-ellenes radikális iszlamizmus egyik legnagyobb támogatója, muszlim monarchiaként alapvetően szemben áll az Egyesült Államok legalapvetőbb értékeivel, és egyre gyakrabban szembe megy az érdekeivel is. Szaúd-Arábiából rengeteg pénzzel és ideológiai utánpótlással támogatták a nemzetközi iszlamista terrorizmust, a királyságban kegyetlenül elnyomják a nők, kisebbségek és a rendszer ellen tiltakozók emberi jogait, szinte teljesen biztos, hogy a szaúdi koronaherceg parancsára gyilkolták meg és darabolták fel Dzsamal Hasogdzsi amerikai-szaúdi újságírót, pár napja pedig pár rendszerkritikus Twitter-bejegyzésért 16 évre bebörtönöztek egy szaúdi-arab kettős állampolgárt. Az Egyesült Államok mindennek ellenére kitart az egyre bátrabban ellenszegülő szaúdiak mellett.

Az elmúlt hetekben azonban nagyon kiborult a bili, legalábbis az amerikai kormány reakciói alapján úgy tűnik. A szaúdiak vezette olajkartell, az OPEC, pár külső taggal, így Oroszországgal is kiegészülve nemrég arról döntött, hogy napi kétmillió hordóval visszavágja a globális olajkitermelést az egyébként is kifeszített, keresleti piacon. Mindez az olajár további emelkedését jelenti.

Ezek után az Egyesült Államok elnöke arról kezdett beszélni, hogy mindez nem marad következmények nélkül, és itt az ideje újragondolni az amerikai-szaúdi viszonyt.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt