Boris Johnson újra el fog indulni a kormányfői székért

külföld
2022 október 23., 09:14

Boris Johnson indul a versenyben Liz Truss leváltásáért a brit miniszterelnöki poszton – mondta Chris Heaton Harris észak-ír államtitkár a Sky News-nak. Harris szerint az előző miniszterelnöknek elég támogatása van a képviselők részéről ahhoz, hogy átlépje a 100 szavazatos küszöböt. Arra a kérdésre, hogy Johnson indulna-e, Heaton Harris azt mondta: „Igen, azt hiszem. Megvannak a számok… ez nem probléma.”

Boris Johnson nemrég hazarepült Dominikáról, azt írta az egyik miniszterének: „Jövök haza, Dudders. Megcsináljuk. Készen állok.”

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL/AFP

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov által 3429 brit felnőtt bevonásával elvégzett, péntek este ismertetett országos felmérés azonban kimutatta, hogy a brit választók 52 százaléka nem örülne – közülük 43 százalék nagyon nem szeretné –, ha Boris Johnson visszatérne a miniszterelnöki tisztségbe.

A válaszadók alig több mint negyede (27 százalék) nyilatkozott úgy, hogy „valamennyire” vagy „nagyon” szívesen látná Johnsont ismét a kormányfői székben.

A YouGov feltette azt a kérdést is a felmérés résztvevőinek, hogy szerintük Johnson szándékosan hazudott-e a koronavírus-járvány megfékezésére korábban saját kormánya által elrendelt korlátozások megsértése ügyében, és a válaszadók 71 százaléka (köztük a Konzervatív Párt szavazóinak 50 százaléka) igennel felelt.

Johnsont – aki három évig állt a Konzervatív Párt és a kormány élén – sorozatos belpolitikai botrányok nyomán a nyáron kényszerítette távozásra a tory frakció.
A legnagyobb botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy a Downing Streeten a szigorú járványügyi korlátozások idején több partit is rendeztek, és ezeken rendszerint Johnson is jelen volt.

Johnson a parlamentben és sajtónyilatkozatokban is többször kijelentette, hogy semmiféle szabályszegés nem történt.

A korlátozások idején tartott partik ügyében azonban rendőrségi vizsgálat is indult, és ennek eredményeként a Scotland Yard összesen 126 pénzbírságot rótt ki 83 kormánytisztviselőre, köztük Boris Johnsonra.

Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő miniszterelnök volt, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.