111 millió forintból ültetne el három fát a belvárosi önkormányzat

Budapest
2022 október 24., 09:11
comments 4

Három fát tervez elültetni a Szomory Dezső térre a fideszes vezetésű Belváros-Lipótváros Önkormányzat, hogy a tér élhetőbbé váljon, és az rtl.hu információi szerint erre összesen 111 millió forintot költhetnek el.

A lap beszámolója szerint 30 millió forint menne el a három fára, az ültetés további 30 millió forintba, míg a vízgépészet megújítása és az automata öntözőrendszer további 40 millió forintba kerülne, a maradék összeg pedig az egyéb építési, adminisztratív költségekre megy el. A lap idézi a helyi ellenzéket is, akik szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben lenne jobb helye is ennek a pénznek.

photo_camera Fotó: Google Maps

A térre szánt három fa extra méretű, így rendelte meg az önkormányzat, az ültetést pedig a stockholmi módszerrel végeznék, melynek lényege, hogy a fa gyökérzetét speciális vázrendszerbe helyezik, a talajt pedig úgy alakítják ki, hogy az garantálja a vízáteresztést, valamint a megfelelő levegőzést is. A módszer valóban sokat méltatott, hiszen egészségesebb fákhoz vezethet, így ültették át a Bartók Béla úton is a fákat, de meglehetősen drága, ezért a Főkert szerint például ezért csak akkor éri meg, ha egész fasorokra alkalmazzák.

A beruházás elindításáról szóló előterjesztést már elfogadta a kormánypárti többsége a képviselő-testületnek, és most Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesteren múlik, hogy közzéteszi-e a szükséges tendereket. Az rtl.hu kérdésre a kerületi sajtóosztály azt válaszolta, hogy mindenképp megvalósítják a beruházást, mert az „nem halasztható”. Többek között azért nem, mert megrendelték a 20-30 év közötti nagy fákat.

Az ellenzéki kifogásra, hogy miért egy gazdasági válság idején fognak bele ilyen projektbe, a kerület sajtóosztálya közölte, hogy évek óta elkötelezettek a zöldfelület fejlesztése mellett, és 5-10 évre előre tervezett koncepció mentén valósítják meg a beruházásokat.

Hozzátették, hogy a terület fejlesztésére már korábban elkülönítették a pénzt, így ez nem befolyásolja a helyi lakosok megsegítését, és egy részük kapott is 10 ezer és 16 800 forint közötti fűtéstámogatást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.