A Fidesz-KDNP egy magánvádas eljárás miatt felfüggesztette Hadházy mentelmi jogát

parlament
2022 október 24., 15:15
comments 9

141 igen és 38 nem szavazattal, tartózkodás nélkül felfüggesztette Hadházy Ákos független képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés – írja HVG.

A képviselőt egy nyári, kisvaszari ügye miatt perelte be a település polgármestere, mert Hadházy azt állította, életveszélyessé vált egy komolyabb esőzés után az a ház, amit az önkormányzat elvileg 200 millió forintos, EU-s támogatásból újított fel. Hadházy azt írta, a lakók nagy reccsenést hallottak, majd azt látták, hogy a födém megrogyott és a vakolat lehullott. Hadházy azt írta, a ház korábban az önkormányzat nevére került, ezután szociális bérlakásként adták ki a benne lakóknak. Hadházy ezzel arra célzott, hogy a romák felzárkóztatására szánt pénzből el-eltűnnek összegek. Azt írta, bár voltak felújítási munkálatok, a 200 millióból csak pár nyílászáró cseréjére, egy fatüzelésű kályhára és egy mosógépre tellett, utána „elfogyott” a pénz.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Volt egy olyan hagyomány az Országgyűlésben, hogy ha az illetékes bíróság rágalmazás miatt kéri a Parlamenttől egy képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését, annak nem tesznek eleget. Az indokolás szerint magánvádas bűncselekmények esetén fenntartják a mentelmi jogot, hogy biztosítsák az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését. Nyáron a fideszes képviselők ezzel a hagyománnyal szakítva függesztették fel Szabó Tímea mentelmi jogát.

A HVG azt írja, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke, a fideszes Hargitai János azt mondta, a faluban a képviselő posztja miatt komoly felzúdulás volt, a polgármester perelt a poszt miatt. Hargitai azt mondta, a mentelmi bizottság magánvádas eljárásoknál mérlegelni szokta, mennyire vonná el az adott eljárás a képviselőt a parlamenti munkától, de Hadházy nem jár be az Országházba, és lenyilatkozta, hogy a jövőben sem tervez. Latorczai János, az ülést vezető elnök megadta volna neki a szót, de Hadházy erre az ülésre sem ment el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt