A Republikánus Párt beperelte a Google-t, mert szerintük a Gmail túl gyakran jelöli spamnek a párt üzeneteit

külföld
2022 október 24., 06:22
comments 4

Beperelte a Google-t az amerikai republikánus párt vezetősége, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC), mert úgy látják, hogy a Google levelezőrendszere rendszeresen több millió kampánylevelüket rakja a spam mappába, írja a Verge. Az RNC pénteken fordult egy kaliforniai bírósághoz, és beadványukban azt állítják, hogy a Google politikai alapon szortírozza ki a leveleket.

photo_camera Fotó: CELAL GA14NES/Anadolu Agency via AFP

Az RNC hónapok óta panaszkodik amiatt, hogy a Google levelezőrendszere, a Gmail aránytalanul sok republikánus kötődésű levelet helyez át a spammappába, szemben a demokratákhoz köthető levelekkel. A North Carolina State University kutatása csak felerősítette ezt a felháborodást, az alapján ugyanis arra lehetett következtetni, hogy a Google gyakrabban küldi az RNC által küldött leveleket a kéretlen levelek közé. Annak hatására akkor republikánus képviselők egy csoportja benyújtott egy törvényjavaslatot is, amely megtiltaná, hogy emailszolgáltatók algoritmusok segítésével szűrjék a politikai tárgyú leveleket.

Az RNC aggályainak hatására a Google szeptemberben elindított egy kísérleti programot, azzal a céllal, hogy a politikai levelek ne kerüljenek a spam mappába, ugyanakkor a Verge nemrég arról írt, hogy a republikánusok nem nagyon éltek a program nyújtotta lehetőséggel, amihez arra lett volna szükség, hogy betartsanak bizonyos biztonsági előírásokat, illetve kövessék a tömeges levélküldéssel kapcsolatban elvárható irányelveket.

Az RNC inkább bírósághoz fordult, azt állítva, hogy a Google továbbra is tömegével küldi a leveleiket a spambe, ezzel pedig akadályozza a pártot, hogy támogatókat és pénzt gyűjtsön a közelgő időközi választás előtt. A kereset szerint a Google szűrése rendszeresen a hónapok végén történik meg, és idén október vége különösen fontos időszak a párt számára a november eleji választás miatt. Azt írják, hogy 10 hónapja zajlik ellenük a diszkrimináció, annak ellenére, hogy hónapról hónapra felvették a kapcsolatot a techcéggel, de minden megoldási kísérlet kudarcnak bizonyult.

A Google szóvivője, José Castañeda csak megismételni tudta, amit korábban is számos alkalommal közölt a cég: hogy nem szűrnek leveleket politikai hovatartozás alapján, hanem a felhasználók cselekedeteit veszi figyelembe az algoritmus.

Az RNC azt állítja, hogy a Google miatt 75 ezer dollárnyi közvetlen adománytól estek el, míg a hosszabb távú veszteségeik mértéke több millió dollár lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.