Erdogant azzal vádolja a török ellenzék vezetője, hogy Orbánt utánozza

külföld
2022 október 24., 14:49
comments 1

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt javasolta, hogy népszavazással döntsenek az alkotmánymódosításról, ami garantálja a fejkendő viselésének jogát a közszolgálatban, az iskolákban és az egyetemeken.

„Hagyd, hogy a nemzet döntsön!” – mondta Erdogan a fő ellenzéki párt vezetőjével, Kemal Kilicdarogluval beszélve, aki eredetileg törvényt javasolt a fejkendő viselésének garantálására, hogy megoldja a szerinte „mély polarizációt”.

Válaszul Kilicdaroglu szombat este elutasította a népszavazás ötletét, azzal vádolva Erdogant, hogy „utánozza” Orbán Viktort, aki – ahogy az Euronews fogalmazott –„a kemény jobboldal ikonjává vált”.

„Orbánt akarja utánozni, Erdogan? Honnan vette a népszavazást?”

– twittelte Kilicdaroglu.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan 2021. november 11-én Ankarában
photo_camera Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan 2021. november 11-én Ankarában. Fotó: AFP

Törökországban – ahol jövőre elnök- és parlamenti választások lesznek – a közelmúltban fellángolt a vita a fejkendő körül. Törökországban az alkotmányban rögzített szekularizáció miatt régóta betiltották a fejkendő viselését az állami intézményekben, de Erdogan konzervatív kormánya 2013-ban feloldotta a fejkendőre vonatkozó korlátozásokat. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.