Kerítéssel zártak le egy hatalmas erdőt Lovasberénynél, ahova vadászati központot terveznek wellness részleggel és helikopterleszállóval

belföld
2022 október 24., 05:19

Kerítéssel zárta el az erdőt a lakosság elől a Velencei-tóhoz közeli Nadapnál és Lovasberénynél egy vadásztársaság, és ha minden engedélyt megkapnak, az eddigi terület több mint duplája, egy Józsefváros méretű erdő kerülhet kerítés mögé, ahova a lakosságnak nem lesz bejárása – írja a 24.hu.

Kötele Zoltán, Nadap polgármestere azt mondta, az engedélyeztetési eljárásról értesültek, de hivatalosan nem kérték ki a település álláspontját, pedig a lekerítés a falu területének 26 százalékát érinti.

photo_camera A Velencei-hegység erdős területe a Fejér megyei Lovasberény közelében Fotó: H. Szabó Sándor/MTI/MTVA

A lap szerint az engedélyeztetést még 2020-ban kezdeményezte a Tradicionális Vadásztársaság, melynek vezetője nemrég még Ecsedi Ferenc volt, aki korábban Pintér Sándor belügyminiszter cégét vezette. Azt írják, Ecsedi napra pontosan addig volt ügyvezetője a már megszűnt Civil Ingatlanberuházó Kft.-nek, amíg annak Pintér volt a tulajdonosa 2007-ben és 2008-ban. A társaságnak a belügyminiszter egy másik korábbi vállalkozása, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. lett a jogutódja, amit a legutóbbi időkig Pintér másik fontos bizalmasa, Tasnádi László egykori – III/II-es kémelhárító tisztből lett – belügyi államtitkár vezetett.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. szerezte meg az egykori lovasberényi kormányüdülőt, ami a tervezett vadaskert szomszédságában áll, és a tervek szerint vadászati központként születik újjá, wellness részleggel és helikopterleszállóval. A 24.hu szerint az egykori üdülőre majdnem hatszor akkora – közel 1,3 milliárd forint – vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség, mint amennyiért az állam eladta a hotelt.

A felújítást az Ingatlan Gyám 2019 Zrt. végzi, ennek vezérigazgatója és tulajdonosa Lajtár József István, aki az Orbán-kormányok idején rendőrségi, majd büntetés-végrehajtási vezető volt, és Pintér ki is tüntette őt a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatával.

A 24.hu-nak a vadásztársaság vezetését frissen átvevő Brindza Tibor azt mondta, a környezetvédelmi engedélyük már megvan az erdő lekerítéséhez, de egyelőre „képlékenyek” a terveik, mert bár állítása szerint zöld lámpát kaptak a kormányhivataltól, nem biztos még, hogy élni fognak vele, és azt mondta: „Egyelőre számolunk.”

Arról, hogy a lakosságot kizárnák az erdőből, azt mondta, a látogatók csak kijelölt turistaútvonalon használhatják az erdőt, és mivel ilyen nincs az érintett területen, szerinte most is törvénybe ütközik, ha valaki bemegy az erdőbe. „Vannak olyan helyek, ahol a látogatónak semmi keresnivalója nincs az erdőben. Az erdő alapvetően az erdőé, a fáké, a vadaké.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.