Palkovics László: 28 éven belül hazánk területén termelt energiával csökkenne a kitettség a külföldi energiától

energia
2022 október 24., 18:27
comments 14

Magyarország a következő mintegy harminc évben el kívánja érni, hogy az ország ne fogyasszon többet évi 3-4 milliárd m3 gáznál, szemben a jelenlegi 11,5 milliárd m3-rel – mondta a magyar technológiai és ipari miniszter Brüsszelben.

Palkovics László azt mondta: 2050-re az ország területén termelt, nem fosszilis eredetű energia segítségével csökkenhetne jelentősen Magyarország kitettsége a külföldről érkező gáztól.

photo_camera Palkovics Lászlónak lesz mit ünnepelnie 85 éves korában. Illusztráció: Kiss Bence/444 via Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP

Palkovics azt mondta, a tervek szerint a többségében, kb. 70 százalékban gázzal üzemeltetett távfűtési rendszereket teljes mértékben geotermikus energia váltaná fel, de stratégia készült a biomassza-tüzelésű energia előállítására is. A megvalósítás alatt álló magyar tervek tehát a környezetet sokkal kevésbé terhelő, hazai előállítású energiaforrásokról szólnak – mondta a technológiai és ipari miniszter.

Palkovics az EU-s tagországok környezetvédelemért felelős minisztereinek délelőtti luxembourgi ülésének részleteit ismertetve közölte: az EU COP27-es vállalásai, amik figyelembe veszik a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban meghatározott klímacélokat, megfelelnek a magyar érdekeknek. Azt mondta, Magyarország vonatkozó energiaátmeneti terve a hazai előállítású energiára támaszkodva a klímacélok szempontjából minden követelményt egyszerre kíván teljesíteni: törekszik a megfizethetőségre, odafigyel arra, hogy az energia előállítása milyen hatással van a környezetre, valamint szem előtt tartja az elérhetőségi követelményt, ami azt jelenti, hogy van elég az adott energiahordozóból, vagy elő lehet-e azt állítani.

Margrethe Vestagerrel, a digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztossal később Brüsszelben folytatott kétoldalú megbeszéléséről Palkovics azt mondta, az energiaügyeket érintően nincs már nyitott kérdés Magyarország és az Európai Bizottság között. Minden olyan követelményt, köztük a megújuló erőforrások használatára vagy a telepített naperőműkapacitásra vonatkozó elvárásokat, amiket a Bizottság támasztott, Magyarország maradéktalanul teljesített, a vállalások megvalósulásának feltétele az, hogy Magyarország megkapja azokat a forrásokat, amiket az uniónak mindehhez biztosítania kell – mondat Palkovics. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt