Papírhulladékból kellett puskázásellenes sisakokat készíteniük a Fülöp-szigeteki mérnökhallgatóknak

külföld
2022 október 24., 05:42
comments 12

Pár nap alatt a teljes világsajtót meghódította a Fülöp-szigeteki tanár, Mary Joy Mandane-Ortiz találmánya, aki puskázás kivédésére alkalmas sisakokat terveztetett a diákjaival a vizsgák elé.

photo_camera Fotó: Mandane-Ortiz R Mary Joy

A legkülönfélébb papírsapkák elsőnek a Fülöp-szigeteki közösségi oldalakon, illetve a helyi sajtóban kezdtek el terjedni, de mostanra már a BBC-n is az egyik legolvasottabb anyaggá váltak.

Legazpi városának egyik főiskolájában kellett a diákoknak a vizsga idejére jelentősen szűkíteni a látóterüket, és lehetőséget kaptak arra, hogy előre, otthon készítsenek maguknak ehhez megfelelő eszközt. A mérnökhallgatókat oktató Mandane-Ortiz elmondta, hogy arra keresett megoldást, hogy a diákok szórakoztató módon biztosíthassák a vizsgák integritását.

photo_camera Fotó: Mandane-Ortiz R Mary Joy

Szerinte az ötlete kifejezetten hatékonynak bizonyult, az október közepi féléves vizsgákra sok diák tényleg otthon elkészített, ötletes eszközökkel érkezett. A tanárnő azt kérte a diákoktól, hogy papíralapú, újrahasznosított, egyszerű sisakokat használjanak. Beszélt arról is, hogy egy 2013-as, thaiföldi ötlet inspirálta.

photo_camera Fotó: Mandane-Ortiz R Mary Joy

Mandane-Ortiz különösen örült annak, hogy mérnökhallgatói komolyan vették a felhívást, és volt, aki pár perces munkával, használt papírt felhasználva hozott létre profi fejfedőt.

Az ötletből azóta a beszámolók szerint kampány lett a Fülöp-szigeteken, és számos iskolában kértek már hasonlót a diákoktól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.