Uniós küldöttség jön Magyarországra, hogy tájékozódjanak a média és az oktatás helyzetéről

POLITIKA
2022 október 25., 10:04

November elején Magyarországra jön az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának kilencfős küldöttsége – értesült brüsszeli forrásoktól a Népszava. A lap szerint a látogatásnak nincs köze az uniós támogatásokról szóló tárgyalásokhoz.

A delegáció elsősorban arra kíváncsi, hogy áll Magyarországon a sajtószabadság, a művészi és az akadémiai szabadság, illetve milyen bánásmódban részesülnek a tanköteles korú ukrajnai menekültek. Eredetileg 2020 májusában jöttek volna, de a koronavírus-járvány akkor közbeszólt.

Az elmúlt években az EP kulturális bizottságában többször napirendre kerültek a magyarországi fejlemények: bírálták a CEU elüldözését, a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának megsértését, a kormányzati médiatúlsúlyt, és azt, hogy a roma gyerekeket szegregálják az oktatásban.

A Népszava úgy tudja, a küldöttség találkozik Csák János kulturális és innovációs, illetve Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, felsőoktatási és kulturális intézmények, valamint civil szervezetek vezetőivel, sőt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal is. A tárgyalásaikon biztosan szó lesz a tanárok helyzetéről.

A delegációt Sabine Verheyen német kereszténydemokrata politikus vezeti, és tagja lesz a fideszes Bocskor Andrea is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.