Illegális kínai „rendőrőrsöket” találtak Hollandiában

POLITIKA
október 26., 13:37
comments 11

Nem hivatalosan működő rendőrőrsöket talált Hollandiában a spanyolországi Safeguard Defenders civil szervezet – írja a BBC. A kínai kormányt azzal vádolják, hogy legalább két illegális „rendőrállomást” létesített Hollandiában, hogy megpróbálja elhallgattatni azokat az Európában élő kínaiakat, akik kritikusak a távol-keleti állam kormányával szemben.

A szervezet jelentése szerint a kínai kormány ötvennégy „tengerentúli rendőrségi szolgálati központot” hozott létre öt kontinens huszonegy országában. A legtöbb illegális kínai rendőrőrs Európában található – kilenc Spanyolországban, négy Olaszországban –, de a szervezet talált ilyeneket az Egyesült Királyságban is.

photo_camera Forrás: Kozári Zita / Tompos Márton / Facebook

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője kedden budapesti kínai rendőrségi irodákról posztolt a Facebook-oldalán: Kőbányán és Józsefvárosban is találtak egy-egy gyanús kínai „rendőrállomást”, amelyekről ottjártuk után eltűntek a kínai rendőrség feliratú táblák.

A Safeguard Defenders azt mondja, ezek az egységek látszólag nemzetközi bűnüldözésre és adminisztratív feladatok ellátására szolgálnak, mint például a kínai jogosítványok megújítása, de valójában „meggyőzési műveleteket” hajtanak végre, hogy a rezsimmel szemben kritikus kínaiakat hazatérésre kényszerítsék.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt