Illegális kínai „rendőrőrsöket” találtak Hollandiában

POLITIKA
2022 október 26., 13:37
comments 10

Nem hivatalosan működő rendőrőrsöket talált Hollandiában a spanyolországi Safeguard Defenders civil szervezet – írja a BBC. A kínai kormányt azzal vádolják, hogy legalább két illegális „rendőrállomást” létesített Hollandiában, hogy megpróbálja elhallgattatni azokat az Európában élő kínaiakat, akik kritikusak a távol-keleti állam kormányával szemben.

A szervezet jelentése szerint a kínai kormány ötvennégy „tengerentúli rendőrségi szolgálati központot” hozott létre öt kontinens huszonegy országában. A legtöbb illegális kínai rendőrőrs Európában található – kilenc Spanyolországban, négy Olaszországban –, de a szervezet talált ilyeneket az Egyesült Királyságban is.

photo_camera Forrás: Kozári Zita / Tompos Márton / Facebook

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője kedden budapesti kínai rendőrségi irodákról posztolt a Facebook-oldalán: Kőbányán és Józsefvárosban is találtak egy-egy gyanús kínai „rendőrállomást”, amelyekről ottjártuk után eltűntek a kínai rendőrség feliratú táblák.

A Safeguard Defenders azt mondja, ezek az egységek látszólag nemzetközi bűnüldözésre és adminisztratív feladatok ellátására szolgálnak, mint például a kínai jogosítványok megújítása, de valójában „meggyőzési műveleteket” hajtanak végre, hogy a rezsimmel szemben kritikus kínaiakat hazatérésre kényszerítsék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.