12 órája tart és várhatóan éjszakába nyúlik a szociális törvény tárgyalása a Parlamentben

POLITIKA
október 26., 19:54
comments 53

Élesen bírálta az ellenzék a belügyminiszter által benyújtott szociális ellátásról szóló törvénymódosítást, ezért Jámbor András, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese kezdeményezte, hogy addig folytassák a vitát, amíg annak érdemi eredménye nincs. Az ülés jelenleg is tart a Parlamentben – már 12 órája –, a képviselők éjszakába nyúló tárgyalásra készülnek.

A törvénymódosítás kimondaná, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, a gondoskodási sorban csak az ötödik helyen szerepel az állam – az egyén után a hozzátartózók, a települési önkormányzatok és a karitatív szervezetek jönnek a sorban.

Az ellenzéki pártok bírálták a javaslatot: Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője „Lex Megdöglesznek” nevezte el, mert szerinte az elöregedő társadalom egyik legnagyobb problémája az időskori betegápolás, a törvénymódosítás pedig megágyazhat annak, hogy ezt fizetőssé tegyék. Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint a magyar kormány így próbál kivonulni a szociális ellátórendszerből.

Több ellenzéki képviselő, köztük Ungár Péter, Jámbor András és Tordai Bence is rendszeresen posztolnak a vitáról, amely az élő parlamenti közvetítésen is nyomon követhető.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt