Több mint 60 milliós korrupcióval vádolnak egy ügyvédet, aki még ügyészként a Simonka-ügyben is nyomozott

bűnügy
2022 október 26., 19:31
comments 7

Korrupcióval vádolnak egy befolyásos ügyvédet, aki még nyomozó ügyészként több mint hatvanmillió forint kenőpénzt vehetett át – írja a Magyar Nemzet. Akkor hivatalos személyek által elkövetett korrupciós bűncselekményekkel és nagy gazdasági bűnügyekkel összefüggésben nyomozott.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a gyanúsított azért került célkeresztbe, mert „egy országosan ismert büntetőügy egyik érintettje – alkukötés reményében – terhelő vallomást tett rá”. A gyanúsított ügyészként 2011 és 2019 között a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársa volt, és eljárt a Simonka György volt fideszes képviselő és társai ellen indult nyomozásban is, amelynek büntetőperét ebben a hónapban indították újra.

A KNYF a Magyar Nemzetnek az alábbi tájékoztatást adta az ügyről:

„A Központi Nyomozó Főügyészség 2022. szeptember 9-én vádat emelt egy volt ügyész és három társa ellen több rendbeli minősített hivatali vesztegetés elfogadása, minősített befolyással üzérkedés, valamint hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt. A vádirat lényege szerint a 2011 és 2019 között a KNYF-en szolgálatot teljesítő vádlott 2016 márciusa és 2020 márciusa között egy ügyvédjelöltként dolgozó személy közreműködésével korrupciós kapcsolatban állt két vállalkozóval, akiknek a kérésére és részére az ügyészi beosztásából fakadóan, a rendelkezésére álló hatósági informatikai rendszerekből – rendszeres haszonszerzés céljából – jogellenesen lekérdezéseket hajtott végre, büntetőeljárásokkal kapcsolatos adatokat szerzett meg, és valótlanul arra hivatkozott, hogy hivatalos személyeket veszteget és ügyészségi vezetőknél, illetve beosztott ügyészeknél érvényesíti befolyását.

A vádlott 2016. február 22. és 2017. június 28. között ügyészként részt vett a Központi Nyomozó Főügyészségen költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Simonka György volt országgyűlési képviselő és társai ellen indult bűnügy nyomozásában. A vádlott az ebben az időszakban végzett lekérdezések jogellenességének leplezése céljából a lekérdezések jogalapjaként rendszeresen ezen bűnügy ügyszámát tüntette fel a nyilvántartásban, ugyanakkor az általa vesztegetési pénzért lekérdezett személyek és cégek az ügyben nem merültek fel, a bűnüggyel semmilyen személyi és tárgyi összefüggésben nem álltak, lekérdezésük nem volt indokolt.

„A vádlott a korrupciós bűncselekmények elkövetése révén legalább 63 500 000 forint jogtalan előnyt szerzett. Vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben beismerés esetére 8 év szabadságvesztésre, 9 000 000 forint pénzbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, valamint a beismeréstől függetlenül végleges hatályú jogászi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltásra és az átvett jogtalan előnynek megfelelő összegű vagyonelkobzásra tett indítványt.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.