Ukrajna arra kéri a menekülteket, hogy ne térjenek haza ezen a télen

háború
2022 október 26., 17:54

Ukrajna arra kérte azokat a menekülteket, akik az orosz invázió miatt távoztak az országból, hogy ne térjenek haza télen, miután a drón- és rakétacsapások a törékeny energiahálózatot fenyegetik.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes videóüzenetben tanácsolta az ukránoknak, hogy ne menjenek vissza.

„Túl kell élnünk ezt a telet. Ha az emberek visszajönnek, az elektromos hálózat összeomolhat” – mondta.

Iryna Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese
photo_camera Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes Fotó: STRINGER/Sputnik via AFP

A figyelmeztetés az ukrán energetikai infrastruktúrát ért rakéta-, tüzérségi és dróncsapások után érkezett, amelyek országszerte áramkimaradásokat okoztak, és nehéz téllel fenyegetik az ott élőket.

Az orosz rakéták és iráni drónok több mint a harmadát elpusztították Ukrajna energiaszektorának – mondta Volodimir Zelenszkij elnök egy Ukrajna újjáépítéséről szóló nemzetközi konferencián.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint a háború kezdete óta mintegy 7,7 millió ember menekült el Ukrajnából. A legtöbben Európában maradtak, Lengyelország és Németország is több mint egymillió menekült érkezését regisztrálta.

Irina Verescsuk utalt arra, hogy a tél elmúltával ezek az emberek talán visszatérhetnének. „Tavasszal nagyon szeretném, ha közösen dolgoznánk azon, hogy újjáépítsük Harkiv régiót, Herszon régiót és a többi várost itt Ukrajnában”– mondta.

Anna Jefferys, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője a CNN-nek azt mondta, különösen aggódnak a keleti és déli területeken élő emberek miatt, akik hónapok óta szenvednek. Hozzátette, sokan azok közül, akik nem menekültek el a városaikat ért támadások elől, idősek, fogyatékkal élők vagy krónikus betegek, akik úgy érezték, nincs más választásuk, mint maradni. (via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.