Az ENSZ szerint „nincs hiteles út a 1,5 Celsius-fok eléréséhez” a globális felmelegedés korlátozásában

klímakatasztrófa
2022 október 27., 14:14
comments 6

Az ENSZ környezetvédelmi ügynöksége szerint „nincs hiteles út a 1,5 Celsius-fok eléréséhez”, és a széndioxid-kibocsátás csökkentésének kudarca azt jelenti, hogy az éghajlati válság legsúlyosabb hatásainak korlátozására csak „a társadalmak gyors átalakítása” az egyetlen mód.

Az ENSZ környezetvédelmi jelentése elemezte az országok által vállalt széndioxid-csökkentéshez és a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra, azaz a nemzetközileg elfogadott célértékre való korlátozásához szükséges csökkentés közötti szakadékot. A jelentés következtetése szerint az előrelépés „sajnálatosan elégtelen”.

A 2030-ig történő cselekvésre vonatkozó jelenlegi kötelezettségvállalások teljes körű teljesítése esetén a globális felmelegedés kb. 2,5 Celsius-fokos emelkedést és világszerte katasztrofálisan szélsőséges időjárási viszonyokat jelentene. Az eddigi 1 Celsius-fokos emelkedés Pakisztántól Puerto Ricóig számos országban okozott éghajlati katasztrófákat.

Ha az országok 2050-ig teljesítenék a nettó 0 kibocsátásra vonatkozó hosszú távú vállalásaikat, a globális hőmérséklet 1,8 Celsius-fokkal nőne. De az ENSZ-jelentés szerint a cselekvés lassú üteme miatt még ennek a hőmérsékleti határértéknek a betartása sem hihető.

photo_camera Illusztráció: Laure Boyer/Hans Lucas via AFP

Az országok az egy évvel ezelőtti koppenhágai klímacsúcson megállapodtak abban, hogy növelik a vállalásaikat. De a közelgő Cop27-es konferencia előtt csak néhány tucatnyian tették ezt meg, és az új vállalások 2030-ra csak 1 százalékkal csökkentenék a kibocsátást. A globális kibocsátásoknak addig az időpontig közel 50 százalékkal kell csökkenniük ahhoz, hogy a 1,5 Celsius-fokos célt életben tartsák.

Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) ügyvezető igazgatója azt mondta: „Ez a jelentés rideg tudományos nyelven mondja el nekünk azt, amit a természet egész évben halálos árvizek, viharok és tomboló tüzek révén mondott: abba kell hagynunk, hogy a légkörünket üvegházhatású gázokkal töltsük fel, méghozzá gyorsan. Megvolt az esélyünk a fokozatos változtatásokra, de ez az idő lejárt. Csak gazdaságaink és társadalmaink gyökeres átalakítása menthet meg minket a felgyorsuló éghajlati katasztrófától.”

A globális kibocsátás 2030-ban becslések szerint 58 gigatonna szén-dioxid lesz, ha a jelenlegi folyamatokat nem fogják a tervezettnél erőteljesebben vissza – áll a jelentésben, ami szerint ahhoz, hogy a felmelegedést 1,5 fokra lehessen csökkenteni, az éves kibocsátást további 45 százalékkal kell visszafogni a jelenlegi intézkedésekhez képest. A globális gazdaság alacsony széndioxid-kibocsátásúvá alakításához legalább 4000-6000 milliárd dollárnyi beruházásra lesz szükség évente – írja az ENSZ.

Szerdán a Meteorológiai Világszervezet közölte, hogy az üvegházhatású gázok koncentrációja tavaly az átlagot meghaladó mértékben emelkedett, és többször is rekordot döntött.

Eközben a világ problémája: elkeseredett klímaaktivisták étellel dobják meg híres festmények védőüvegeit. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.